ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çocuk emeğini harcamak en büyük savurganlıktır

Çocuk emeğini harcamak en büyük savurganlıktır
YAYINLAMA: 26 Kasım 2024 / 08.35
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2024 / 08.35

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe, çocuk emeğinin harcanmasının en büyük savurganlık olduğunu söyledi.

Aslantepe, bazı çocukların fiziksel, zihinsel, eğitsel, sosyal, duygusal ve kültürel gelişimleri için zararlı işlerde çalıştırıldıklarını belirtti. Çocukların ulusal yasalara aykırı, uluslararası standartlara uygun olmayan koşullarda çalıştırılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Aslantepe, "Çocuk emeğinin harcanması en büyük savurganlıktır. Bu savurganlığı yapan ülkeler çok önemli bir zenginlikten oluyor" dedi.

Aslantepe, ILO araştırmalarının, dünyada 5-14 yaş arası 250 milyon çocuğun çalıştığını, 12-17 yaş grubundan 283 milyon çocuğun çalıştıkları için okula devam edemediklerini ortaya koyduğunu ifade etti. ILO'nun çocuk işçiliği konusu üzerinde önemle durduğunu belirten Aslantepe, şöyle konuştu: "Çocuk işçiliği sorunu gelişmekte olan her ülke için olduğu gibi Türkiye için de çok önemli bir konu. ILO'nun katkısıyla DİE'nin gerçekleştirdiği Ekim 1999 Çocuk İşgücü Anketi'ne göre Türkiye nüfusunun yüzde 25.4'ünü 6-17 yaş grubu çocuklar oluşturuyor. Bu yaş grubundaki 16 milyon 88 bin çocuğun yüzde 10.2'si ekonomik faaliyet içinde bulunuyor. Çalışan çocukların çok büyük bölümünün ailesinin gelirine katkı sağlamak için bu yola başvurduğu saptandı. Kentlere göç, sosyal destek ağının yetersizliği, kent yaşamına uyum sağlayamama gibi nedenler de çocukların çalışmasına yol açıyor."

Aslantepe, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde yürüttükleri etkinliklerle, çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçmek ve çalışan çocukları eğitime yönlendirmek için çaba harcadıklarını söyledi.

Gaziantep ve Çorum pilot il seçildi

Aslantepe, Sosyal Diyalog Projesi çerçevesinde, Gaziantep ve Çorum'un pilot il olarak belirlendiğini söyledi. Aslantepe, DİSK Tekstil İş Sendikası'nda, Türk-İş, KESK, Hak-İş ve DİSK temsilcilerini ziyaretinde yaptığı konuşmalarda, Uluslararası Çalışma Konferansı'nın, üçlü yapı ve sosyal diyalogla ilgili kararı, 2002 yılı Haziran ayında yapılan toplantıda benimsediğini belirtti. Kararın uygulanmasının, üçlü yapının ve sosyal diyalogun, ulusal ölçekteki politika ve programların geliştirilip uygulanmasına yapacağı ek katkıları ortaya koyma amacını taşıdığını kaydeden Aslantepe, Türkiye'nin de bu girişim için pilot ülke olarak seçildiğini ifade etti.

Yapılan değerlendirmelerin ardından, sosyal diyalog aracılığıyla ele alınacak konuların öncelikli olarak, istihdamın yaygınlaştırılması ve kayıt dışı istihdamın ele alınması olarak belirlendiğini vurgulayan Aslantepe, projenin, Çorum ve Gaziantep illerinde yürütülmesine karar verildiğini bildirdi. Bu iki ilde kayıt dışı istihdamın yüksek olduğunu savunan Aslantepe, programın başlıca odak noktasının, "gelişmiş sosyal diyalogun kayıtlı istihdamı artırma ve kayıt dışı istihdamın yaygınlığını azaltma amacıyla kullanılması" biçiminde özetlenebileceğini belirterek, "Bu nedenle Gaziantep'i ziyaret ederek, sosyal ortaklardan, çözüm önerileri konusunda bilgi alışverişinde bulunmak istiyoruz" diye konuştu.

DİSK Bölge Temsilcisi Muzaffer Subaşı ise Türkiye'de ILO sözleşmelerinin kabul edildiğini, ancak uygulanmadığını, bu konudaki çalışmalara hız verilmesi gerektiğini belirtti. Subaşı, kayıt dışı istihdam konusunda Gaziantep'in önemli bir bölge olduğunu, bu sorunun çözümlenmesi gerektiğini, sorunun çözümü konusunda Gaziantep'teki sendika başkanlarının, fahri müfettişlik görevini üstlenebileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *