Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun raporunda, Gaziantep'te işsizlik oranı 2002 yılında yüzde 15.1 iken, 2003 yılında bu rakamın yüzde 20.3'i çıktığı, Türkiye'de şehir nüfusu için bu rakamın yüzde 14.2 ile 13.8 arasında değiştiği belirtildi. Kentte kayıt dışı ekonominin yüksekliğine de dikkat çekilirken, bu oran ülke genelinde yüzde 19 iken, Gaziantep'te rakamın yüzde 44.8'e ulaştığı bildirildi.
Gaziantep'te işsizlik oranı ülke geneline göre daha yüksek
2001 Yılı'nda yaşanan krizden Gaziantep ekonomisinin de olumsuz etkilendiğine dikkat çekilen raporda, "Ekonomik krizle üretim azalmış ve işsizlik oranı önemli ölçüde artmıştır. Her ne kadar ekonomik faaliyet eski seviyelerine ulaşmamış gibi gözükse de aynı şey işsizlik oranı için söylenemez. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre 2003 yılında Gaziantep'te işsizlik oranı yüzde 20.3'e gibi yüksek bir rakamdır" denildi.
Kayıt dışılık ülke ortalamasının üzerinde
Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de kayıt dışı istihdamın büyük oranda uygulanmakta olduğuna dikkat çekilen raporda, "Çiftçilikle uğraşan kırsal kesimdeki halkta işsizlik oranı yüzde 5 düzeylerinde. Kayıt dışı istihdam ise yüzde 73 gibi çok yüksek bir rakamdır" denilirken, Gaziantep'teki kayıt dışılık oranının her bakımdan Türkiye ortalamasından daha yüksek olduğu bildirildi.
Genel kayıt dışılık ülkede 31.1 iken Gaziantep'te 50.9
Türkiye geneli için ücretlilerin kayıt dışılık oranı sadece yüzde 19 iken, bu rakamın Gaziantep için Türkiye ortalamasının iki katından fazla olan yüzde 44.8 gibi yüksek bir rakamı gösterdiği, kayıt dışılığın kentte çok ciddi bir sorun olduğu ifade edildi. Genel kayıt dışılık oranı Türkiye'de yüzde 31.1 iken, Gaziantep'te yüzde 50.9'a ulaşıldığına dikkat çekildi. Kayıt dışı istihdama yatkın TOBB kayıtlarına göre, 100'den fazla çalışanı olan işletmelerin istihdamın yüzde 48.8'ini sağladığı, DIE verileri göre ise yüzde 14.5'ini sağladığı belirtilirken şu açıklamalar yapıldı: "DİE'nin gerçeği daha doğru yansıttığı düşünülürse, Gaziantep'teki işletmelerin büyük çoğunluğundaki çalışan sayısının yüzde 50'den az olması, kayıt dışı istihdama yatkın olduğunu gösteriyor" diye açıklama yapıldı.
Trikotajda kayıt dışı istihdam oranı yüzde 80
Kayıt dışı ekonomiye yatkınlık konusunda trikotaj sektörü örnek verilerek şöyle denildi: "Gaziantep'te trikotaj sektörünün geçmişi çok eski değildir. Ama buna rağmen Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 65'i bu şehirde gerçekleşmektedir. Sadece birkaç işletme üretimi ihraç edebilmekte, ürünler genelde düşük kalitededir. Her ne kadar makineler ithal edilse de ve ucuz olmasa da kayıt dışı istihdam bu sektörde yüzde 80'e ulaşmaktadır."