Mozaik Müzesi'nde, Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan eserlerin sergilenmesi için yapılan çalışmalar devam ediyor.
Müzede mezar odalarının aslına uygun bir şekilde yapımını üstlenen Pemon Peyzaj firmasının Teknik Danışmanı Mehmet Onursalan, yöresinde ortaya çıkarılan Genç Roma dönemine ait kaya mezarların imitasyon çalışmalarının yapıldığını söyledi.
Onursalan, Dülük Antik Kenti ile Zeugma Antik Kenti'nde çıkarılan mezar odalarının, orijinaline sadık kalınarak müze içinde yapıldığını belirterek, "Gaziantep Müzesi içine gerçekleştirilen bu uygulama dünyada ilk defa yapıldı" diye konuştu. Gaziantep'e gelenlerin, Zeugma Antik Kenti'ne gitmeden de mezar evleri görmelerinin amaçlandığını anlatan Onursalan, imitasyon mezar evlerini bir aylık bir çalışma sonucunda oluşturduklarını belirtti.
Kaya mezarların yanında taş lahitlerinde sergileneceğini anlatan Onursalan, mezar evlerinin yapımının son aşamaya geldiğini, birkaç gün içinde tamamlanacağını kaydetti.
Yetkililer, Mozaik Müzesi'nin tamamlandığı takdirde, dünyadaki en büyük mozaik müzelerinden biri halini alacağını, müzenin yapımında alışılagelmiş müze sergilemesinin dışına çıkılarak, mozaikler, sütunlar ve çeşmelerin alanda bulunduğu şekliyle gerçek ve orijinal görünümleriyle birlikte oluşturulacağını belirtti.
Müzenin bu şekliyle bir mozaik müzesinin dışında arkeolojik alan sergisi olarak adlandırılmasının daha doğru olacağı ifade edilirken, mozaiklerin sergisinin, yerde ve duvarda olmak üzere iki ayrı şekilde gerçekleştirileceği bildirildi. Müzede, tamamı Zeugma Antik Kenti'nden çıkartılan 32 adet 530 metrekare mozaik, 26 adet 110 metrekare duvar resmi, sütunlar ve lahitlerin yanı sıra, bronz eşsiz Mars Heykeli de sergilenecek.