ANASAYFA arrow right Ekonomi

Ödeme yapmayana hapis yerine 10 yıl 'çek yasağı'

Ödeme yapmayana hapis yerine 10 yıl 'çek yasağı'
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.47
Ali Babacan, çekini ödemeyen kişilere hapis cezası yerine 10 yıl çek kullanma yasağı getirileceğini açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çekini ödemeyen kişilere hapis cezası yerine 10 yıl çek kullanma yasağı getirileceğini açıkladı.

Türkiye Bankalar Birliği'nin pozitif sicil uygulamasının bu aydan itibaren başlayacağını duyuran Babacan, "Artık çek yazacak kişilerin sicili TBB'den sorulabilecek." dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin toplantısına katılan Babacan, bankacılık siteminin kriz süreci ve sonrasında çok iyi bir performans gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin bugün sermaye yeterliliği konusunda dünyanın en iyileri arasında olduğunu ifade etti.
Bankaların bilançosundaki tahsili geçmiş alacakların hızla düştüğünü dile getiren Babacan'ın verdiği bilgiye göre, 2009'da yüzde 5,3'e kadar çıkan tahsili geçmiş alacakların oranı yüzde 2,7'ye kadar geriledi. Bankaların alacaklarının sadece yüzde 2,7'si gününde ödeme yapmış durumda. Bu batmış anlamında değil, 90 gün içinde ödenmemiş takip için kenara konulan rakamlar. Aynı durumun çeklerde de görüldüğüne işaret eden Babacan, "Merkez Bankası'nda takasa girip karşılıksız olan çek oranı krizin en şiddetli döneminde yüzde 10'a kadar çıkmıştı. 2011 boyunca yüzde 3'ler civarında seyretti. Mesela 100 TL'lik çek geliyorsa her gece bunun yüzde 3'ü karşılıksız çıkmıştı. Bu hiç ödenmediği anlamına gelmiyor, sorulduğu anda karşılığı yok anlamına geliyor. Çeklerin ilk gece yüzde 97'si gününde ödeniyor. Bu da piyasalarda çarkların döndüğü anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.
Çeklerle ilgili yeni bir düzenleme yapıldığı dile getiren Babacan, "Adalet Bakanlığı bu düzenlemeyi TBMM'ye gönderiyor. Artık bu hapis cezası kavramı kalkıyor. Çek ödenmediği zaman hapis cezası yerine 10 yıllık bir çek kullanma yasağı geliyor." dedi. Bunun yanı sıra bu aydan itibaren Türkiye Bankalar Birliği'nin pozitif sicil uygulamasına başlayacağını duyuran Babacan, "Şu anda sadece sicil dediğimizde negatif sicil var. Tüm iş hayatı boyunca eğer tek bir çeki ödemediyse Merkez Bankası'nın kayıtlarında sadece onlar gözüküyor. Belki adam bin tane senet, çek ödedi. Biz bu yasa ile bu risk takibini Merkez Bankası'ndan aldık, artık TBB'ye verdik. TBB'de hem pozitif hem negatif kredi sicili artık tutuluyor. Bu veriler toparlandıktan ve bilgi işlem sistemi de devreye girdikten sonra, çek yazacak kişi 'beni TBB'den sor' diyecek. Kendisiyle ilgili bilgileri sorması içinde yazılı bir onay verilecek. O kişinin onayı olmadan o bilgi kimseyle paylaşılmayacak. TBB'den sorulduğu zaman bu adam 15 yıldır çek vermiş, çek ödemiş, bunlar görülecek. Mesela 857 çekin 855 tanesi ödenmiş. Artısıyla eksisiyle olan kredi sicili çek alıp vermede piyasa mekanizmalarıyla dengelerin getirecek en önemli uygulama olacak. Gelişmiş bütün ekonomilerde sistem böyle yürüyor." şeklinde konuştu.
Vatandaşların sicili de kayıt aytına alınacak
TBB'deki merkeze çok daha geniş bir yetki verdiklerini söyleyen Babacan, şunları aktardı: "Merkez gidip anlaşmalar yapacak. Örneğin Turkcell'le, Vodafone'la, Avea, gaz dağıtım şirketleri, elektrik dağıtım şirketleriyle anlaşmalar yapacak. Böylece tüm vatandaşların ödeme alışkanlıklarıyla ilgili pek çok veri orada birikecek. Tek telefon faturasını düzgün ödeyen oradan görülecek. Böylece herkes kendi kredi tarihini ne kadar temiz tutarsa ona göre ileride rahat borçlanma, rahat çek yazma imkânına sahip olacak. Türkiye'deki özel sektörün kendi iç kredilendirme, borç-alacak meseleleri açısından gerçekten devrim niteliğinde önemli bir adım olacak."





Haber yorum



Devrim!
Bu yasa ile Türkiye çok önemli bir adım atıyor, büyük bir devrim gerçekleştiriyor.
Şimdiye kadar yapılan paspallıktı, ayıptı, ilkellikti ve büyük haksızlıktı!
Örneğin, adam konut kredisi alacak, bankaya gidiyor ve donup kalıyor!
“Sizin ödenmemiş çekiniz gözüküyor, size kredi veremeyiz!”
Haydaaa...
Adam şimdiye kadar 10 bin tane çek kesmiş, hepsini aslanlar gibi ödemiş, yalnız birinde bir terslik olmuş ama ertesi gün ödemiş. Olamaz mı?
Takastan ‘karşılıksız’ çıktığı için hemen kayıtlara öylece giriyor. Sonra çabala ki, işi düzeltesin!
İşte bu saçmalıklar şimdi son buluyor.
Pozitif sicil uygulamasına geçiliyor.
Şimdiye kadar uygulanan negatif sicildi. Yani, tam bu toprakların felsefesini yansıtıyor! Bireyin yalnız olumsuzlukları kayıt altına alınıyor, ağzıyla kuş tutsa zorluklardan kurtulamayacağı bir dünya yaratılıyordu.
Oysa pozitif sicil, bireyin tüm olumlu ve olumsuzluklarını aynı anda kayıt alıtına alan bir sistem.
Diyelim birisine evinizi kiraya vereceksiniz, bu sistemden kiracınızın ödeme alışkanlığını öğrenebilirsiniz. Ona göre davranırsınız. Bu iş Batı’da hep böyle oluyor. Kredibiliteniz çok ama çok önemli. Çünkü hayatınız bu derecelendirmeye bağlı. Ödeme yeteneği ve alışkanlığı olmayanlar sistemden dışlanırlar! Onun için de ödemelerde insanlar son derece dikkatli davranırlar.
Bizde bu sistem çok carpık. Satıcı malı vadeli veriyor, sonra da ödenmeyince, “Bu adamı hapse tıkın” diyor!
İşte bütün bu sebeplerden dolayı pozitif sicil bir devrim niteliğindedir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *