ANASAYFA arrow right Ekonomi

Tuz hasadı yapılıyor

Tuz hasadı yapılıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.24
Tuz Gölü'nde çıkarılan yüzde 99.9 saflık derecesindeki tuzun hasadı yapılıyor.

Anadolu'nun ortasında bulunan, "bozkırın gelinliği" denilen Tuz Gölü'nde çıkarılan yüzde 99.9 saflık derecesindeki tuzun hasadı yapılıyor.

 Yavşan Tuzlası'nda faaliyet gösteren Cihanbeyli Madencilik Tuz Nakliyat Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ'nin idari müdürü Fatih Haktan, Tuz Gölü'nden yüzde 99.9 saflık derecesinde doğal tuz elde ettiklerini ifade etti.
Türkiye'nin dünyanın en büyük ikinci tuz gölü havzasına sahip olduğuna dikkati çeken Haktan, ''Tuz üretim prosesimiz gölümüzün doğal yapısından kaynaklanan tuz oranı yüksek suyun terbiye edilmesi ve güneş enerjisiyle buharlaştırılmasına dayalı bir üretim metodumuz var. Yıllar içerisinde üretim miktarını verimli noktalara getirmek için havuzlama yolu tercih edilmiş, şu an işletmemizde yaklaşık 8.3 kilometrekarelik üretim havuz alanımız mevcuttur'' dedi.
120 günlük üretim sürecisinin sonunda yıllık 600 ila 800 bin ton ortalamasında üretim yaptıklarını ifade eden Haktan, şöyle konuştu:
''Bütün bu üretim süreci aşamasının sonunda yüksek kalitede tuz elde ediyoruz. Günlük yaklaşık 10 bin ton üretim yapıyoruz. Günlük üretim miktarının yüksek olmasının en büyük nedeni üretim sürecimizin zamanla kısıtlı olması. Çalışmalarımız 50 personelle üç vardiya şeklinde 24 saat devam etmektedir. Üretim, makine aracılığıyla üretim havuzlarımızdan alınan tuzun kamyonlarla stok alanına nakliyle gerçekleşmektedir. Türkiye'de bugüne kadar bu kalitede bir tuz elde edilmemişti. Avrupa'da özellikle bu yıl yaşanan yoğun kış şartları nedeniyle yüksek miktarda buzla mücadelede kullanılmak üzere tuz talebiyle karşılaştık. Tuz Gölü'nden ilk kez Avrupa'ya yoğun şekilde ham tuz ihracatı yapıldı. Böylece firma olarak ihracat kalemimiz başladı. Bu sene şirket olarak yaklaşık 150 bin ton tuzu Avrupa ülkelerine gönderdik.''
Toplumda tuz denilince akla gelen ilk şeyin ''sofrada kullanılan tuz'' olduğuna değinen Haktan, ''Tuz, endüstride 3 bin ana sektörde, 14 bin alt sektörde kullanılmaktadır. Tuzun olmadığını düşünürsek endüstrinin de tamamen duracağından bahsetmemiz çok da yanlış olmaz'' dedi. AA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *