8. Dönem Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında hükümet ilk teklifini sundu. KESK Gaziantep Şubeler Platformu, hükümetin 2026 yılının ilk altı ayı için yüzde 10, ikinci altı için yüzde 6, 2027 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için ise yüzde 4 teklifine sert şekilde tepki gösterdi.
KESK Dönem Sözcüsü İsmet Karatay, ‘’İktidar 4 milyon kamu emekçisine, 2,5 milyon emekliye, aileleri ile 25 milyonluk devasa bir kitleye bir artış değil sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklif etti. Belli ki bir kez daha ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyorlar’’ şeklinde konuştu.
Yeni bir satış sözleşmesine izin vermemek için seslerini yükseltmeye çağırıyoruz
Kamu emekçilerine seslenen Karatay, ‘’Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisi ile dalga geçen tekliflerin altına imza koymayın. Aksi takdirde hepimiz kaybetmeye devam edeceğiz. Sizler ise tarihe büyük büyük laflar edip bu kayıpların altına imza koyanlar olarak geçeceksiniz. Biz KESK olarak her zaman olduğu gibi bugün de kamu emekçilerinin, emeklilerin ortak hak ve çıkarlarını savunmak için üzerimize düşen görev ve sorumluluğun gereğini yerine getirmeye hazırız. Bunun için yetkinin asıl sahipleri olan sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerini; insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli istihdam- güvenli gelecek, demokratik- adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti ve tüm taleplerin hayat bulması için gerçek bir toplu pazarlık hakkı için birlikte mücadele etmeye, yeni bir satış sözleşmesine izin vermemek için seslerini yükseltmeye çağırıyoruz’’ diye konuştu.
Toplu sözleşme masasından kamu emekçisine lehine bir şey çıkmayacağını kaydeden Karatay, ‘’Sadece son iki dönemde yaşananlar dahi nasıl bir sonla karşılaşacağımızı görmek için yeterli. 4 Ocak 2023 tarihinde açıklanan TÜİK verileri sonrasında altı buçuk milyon kamu emekçisinin ve emeklinin maaşında yaşanan artış sadece yüzde 41’de kaldı. O yıl çok daha vahim bir gelişme yaşanmıştır. Göreve yeni başlayan bekar bir kamu emekçisi öğretmenin maaşı 12 bin 276 TL iken net asgari ücret 11 bin 402 TL oldu. İktidarı 2023 yılında 8 bin 77 TL seyyanen zam yapmak zorunda bırakan bu tablo oldu. Ancak bu seyyanen zamlar emekli maaşına yansımadığı için emeklilerin bugünkü acı tablosu ortaya çıktı. Halen on binlerce kamu emekçisi emekli olursa maaşı yarıdan daha fazla düşeceği için sağlığına, yaşına, zorlu koşullara rağmen çalışmak zorunda kalıyor’’ ifadelerini kullandı.
Enflasyona göre maaş zammı “sıfır” zam demek
‘Bir kez daha maaşlarımızı iktidarın talimatıyla veri hazırlayan TÜİK belirlemiş oldu. Ve diğerlerinde olduğu gibi TİS masası anlamsız, etkisiz ve göstermelik oldu’ diyen Karatay, ‘’Her zaman altını çizdiğimiz üzere enflasyona göre maaş zammı “sıfır” zam demek. Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demek. Sadece artışlar boyutuyla değil mevcut TİS düzeni ile diğer mali, sosyal ve özlük haklarında da kayda değer bir değişim olmuyor. Dolayısıyla iktidarın bugün yaptığı teklifin sürecin sonunda en fazla bir iki puanlık artışla aynen kabul edileceği bizim açımızdan net’’ açıklamasını yaptı.
Kamu emekçilerinin temel hiçbir sorununu çözmeyen teklifleri kabul etmeye hakkı yok
Karatay, ‘’Kamu işvereni heyeti bu teklifiyle kamu emekçileri ile ve mevcut aylıkları yoksulluk sınırının dörtte birine denk gelen emeklilerle dalga geçmeye devam edeceğini ilan etti. Dolayısıyla hiç kimsenin bu teklife bir değer yükleme çabasına girmeye, “maaş artışlarının üzerine bir, iki puan ilave edilirse çözülür” yaklaşımı sergilemeye, kamu emekçilerinden gizli kapalı kapılar ardında pazarlıklar yürütmeye, kamu emekçilerinin temel hiçbir sorununu çözmeyen teklifleri kabul etmeye hakkı yok. Çalışma Bakanı aklımızla alay edercesine “müzakerelerimizin tüm tarafları memnun edecek şekilde uzlaşmayla sonuçlanacağını ümit ediyorum” diyor. 7 dönemdir yaptıkları uzlaşmanın sonuçları ortada iken yeni bir uzlaşmanın daha fazla sefalet ve yoksulluk olacağı çok açık’’ tespitini yaptı.