ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçinin bankalara borcu faizsiz olarak ertelenmeli

Çiftçinin bankalara borcu faizsiz olarak ertelenmeli
YAYINLAMA: 15 Nisan 2025 / 18.36
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2025 / 18.37

Türkiye genelinde etkili olan zirai don Antep’te bazı bölgelerdeki fıstık baştü olmak üzere üzüm ve dikili meyce ağaçlarını olumsuz etkiledi. Kuraklık nedeniyle arpa, buğday ve mercimek gibi hububatta umduğunu bulamayan çiftçiler, Antep fıstığı ve üzümde de umduğunu bulamayacak

Her geçen yılın bir önceki yıldan kurak geçtiği Antep’te, çiftçiler kuraklığın şokunu üzerinden atamamışken bir şokta zirai don sonrasında yaşadı. Yaşanan şiddetli kuraklık sonucunda hububatta yüzde 75 oranında rekolte kaybının yaşandığı şehirde zirai don nedeniyle bazı bölgelerde Antep fıstığı, üzüm ve dikili meyve ağaçlarında da rekolte kaybı meydana geldi.

Sürdürülebilir üretim için çiftçiler desteklenmeli

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, hasar tespit çalışmalarına başlanılması çağrısında bulunurken, üretimin sürdürülebilirliği ve gıda güvencesinin sağlanması için çiftçilerin desteklenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı, çiftçilerin kamu ve özel bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Rekoltede düşüş yaşanacak
Çiftçilerin zor şartlar altında üretim yaptığına dikkat çeken Sakar, ‘’Kuraklık nedeniyle hubuat rekoltesinde büyük bir hayal kırıklığı yaşayan çiftçilerimiz yaşanan zirai don ile birlikte Antep fıstığı, üzüm ve diğer dikili meyveli ağaçlardan da beklediği rekolteyi alamayacak. Çünkü hava sıcaklıklarının geceleri eksilerin altına düşmesi ağaçlardaki meyve gözeneklerini olumsuz etkiledi. Bölgemizin en önemli ürünleri arasında yer alan Antep fıstığında ki karagözleri vuran don üzümlerinde donmasına neden oldu’’ tespitini yaptı.

Çiftçinin nefes alması sağlanmalı

Hasar tespit çalışmalarının bir an önce başlaması çağrısında bulunan Başkan Sakar, ‘’Birçok çiftçimiz borçlarını ödemek için ürünlerin toplama zamanını bekliyordu, ama gelinen süreçte beklenilen rekolte alınmayacak gibi görünüyor. Bu da çiftçilerin bankalara olan borçlarını ödemekte zorlanacağı anlamına gelir. O yüzden üretim için gece-gündüz çalışan çiftçilerimizin özel ve kamu bankalarına olan borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Yani çiftçinin nefes alması sağlanmalı’’ ifadelerine yer verdi.

Maliyetler artarsa tarlayı ekecek çiftçi bulamayacak noktaya doğru gidiyoruz

Girdi maliyetlerinin yüksekliğine değinen Sakar, ‘’Akaryakıt, ilaç, mazot gibi girdiler yükselirken, aynı zamanda tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yüzde 12 zam gelmesi sulu tarım yapan çiftçileri endişeye sevk etti. Girdi maliyetlerinin artması çiftçileri tarladan ve üretimden uzaklaştırıyor. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmalı. Yoksa tarlayı ekecek bir çiftçi dahi bulamayacak noktaya doğru gidiyoruz’’ uyarısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *