ANASAYFA arrow right Güncel

Öz sermayesi güçlü olmayan işletmeler kepenk kapatmak zorunda kalacak

Öz sermayesi güçlü olmayan işletmeler kepenk kapatmak zorunda kalacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2025 / 18.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2025 / 18.41

Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin etkileri devam ediyor. Birçok sektörde yaşanan kapanmalar, yeme-içme sektöründe tavan yaptı. 2023 yılında Antep’te yeme-içme sektöründe 160 esnaf kepenk kapatırken, bu rakam 2024 yılında 40 artışla 200’e ulaştı

Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Odası Başkanı Abdülkadir Katmerci, ‘’2023 yılında ise bu rakam 160 civarındaydı. 2024 yılında 200 esnafın odamızdan ayrıldı ve maliye kaydını sildirip kepenk kapattı. Öz sermayesi güçlü olmayan işletmeler faaliyetlerini sonlandırma noktasına gelecek. Yüksek maliyetleri karşılamak çok da kolay değil’’ dedi.

Bölgemize gelen yerli-yabancı turistleri en iyi şekilde ağırlamak için çaba göstereceğiz

9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin yeme-içme sektörüne ilaç gibi geldiğini belirten Katmerci, ‘’Tatilin uzun süreli olması, sektörümüz ve bölgemiz açısından güzel oldu. Beklentilerimizi karşıladı. Bayram çıkışında yine sakinlik yaşanmaya başlandı. Yeni sezonu büyük bir heyecanla bekliyoruz. Şehrimizde yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, hijyen, fiyat politikası ve kalite üzerinde titizlikle duruyor. Yaz sezonunu daha hareketli geçireceğimizi umuyoruz. Bölgemize gelen yerli-yabancı turistleri en iyi şekilde ağırlamak için çaba göstereceğiz’’ şeklinde konuştu.

Belediyeler, çiftçiden almış olduğu depodaki ürünleri piyasaya sürmesi ile fiyatların düşer

Esnafın yaz mevsimine yönelik hazırlık yaptığını kaydeden Katmerci, ‘’Bakliyat ve Ayçiçek türlerinde çok fazla bir yükselme söz konusu değil, ancak sezonda 850 liraya aldığımız boz iç Antep fıstığının kilogramı bin 600 liraya seviyesine yükseldi. Fiyatların yükselmesini stokçuluk ile açıklayabiliriz. Ayrıca bu ham maddenin artması tatlıcıları zor durumda soktu. Belediyelerin, çiftçiden almış olduğu depodaki ürünleri piyasaya sürmesi ile fiyatların yeniden düşeceğini öngörüyoruz’’ açıklamasında bulundu.

Aradaki yüzde 9’luk fark hem esnafa hem de vatandaşa büyük bir yük olarak yansıyor

Kiralarda yüzde 50’nin üzerinde bir artış olduğunu vurgulayan Katmerci, ‘’İşçilik maliyeti, dükkan kiralarının artması, KDV oranlarındaki adaletsizlik, ham maddelerde meydana gelen dalgalanmalar esnafın sektörden çıkmasına neden oluyor. Çünkü gıda, sıcak paranın olduğu bir sektör. Ödeme yaparken, bunu finanse etmek gerekiyor. Pandemi sonrasında yüzde 1 girdi olan KDV oranlarımızda çıktı yüzde 10. Aradaki yüzde 9’luk fark hem esnafa hem de vatandaşa büyük bir yük olarak yansıyor’’ değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *