ANASAYFA arrow right Siyaset

Bıraktığımız yerden Suriye: IŞİD yine mi canlanıyor?

Bıraktığımız yerden Suriye: IŞİD yine mi canlanıyor?
YAYINLAMA: 20 Nisan 2021 / 20.01
GÜNCELLEME: 20 Nisan 2021 / 20.43
Rusya 200 militanı öldürdü

2015'ten beri Suriye'deki askeri varlığını sürdüren Rusya, ülke kuzeyindeki 200 militanı öldürdüğünü açıkladı. IŞİD'in iki Rusya askerini öldürdüğü iddia edilirken bir süredir gündemde olmayan Suriye'de 2021 itibariyle neler olduğuna baktık.

Rusya ordusunun Suriye'deki Uzlaşma Merkezi başkanı Tuğamiral Alexander Karpov, dün yaptığı açıklamada Rus savaş uçaklarının Palmira'nın kuzeydoğusundaki iki militan sığınağını vurduğunu söyledi.

Karpov, Rusya merkezli haber ajanslarına yaptığı açıklamada, hava saldırısının yaklaşık 200 militanı öldürdüğünü, 24 aracı ve yaklaşık 500 kilogram mühimmat ve patlayıcıyı imha ettiğini söyledi.

Militanların üssünün Suriye genelinde "terör saldırıları için merkez üssü" görevi gördüğünü söyledi.

NOT: Rusya, 2015'ten bu yana Suriye'de askeri varlığını sürdürüyor ve 10 yıllık yıkıcı bir çatışmanın ardından, Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin ülkenin çoğunu kontrol altına almasına yardımcı oluyor.

"IŞİD Rusya askeri öldürdü" iddiası

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de hava saldırıları hakkında bir açıklama yaptı.

Humus çölündeki İslam Devleti militan hücrelerini aramak için Rusya birlikleri ile Suriye Beşinci Kolordusu tarafından yapılan saldırı öncesi bir başka saldırının gerçekleştiğini bildirdi. Gözlemevi, 26 IŞİD militanının öldürüldüğünü söyledi.

Gözlemevi, baskının IŞİD grubunun çölde iki Rusya askerini öldürdüğü yönündeki iddialarına yanıt olabileceğini söyledi. Kara harekatı Pazartesi günü Rus askeri helikopterlerinin ağır koruması altında başladı.

Suriye'de an itibariyle hangi taraflar var? 

 

Temel aktörler

Suriye Arap Cumhuriyeti. 

Hizbullah. 

İran. 

Rusya (2015'ten beri). 

IŞİD. (2013'ten beri). 

Suriye Geçici Hükümeti. (Esad muhalifleri) 

Suriye Demokratik Güçleri. 

Türkiye. (2016'dan beri). 

 

Fiziki varlığı sona erenler

Katar. 

ABD (2011-2017)

Suudi Arabistan (2012-2017)

Birleşik Krallık (2011-2018)

Fransa (2011-2018) 

Libya (2013). 

IŞİD'in varlığı ne durumda? 

El Pais'nin 1 Nisan tarihli haberinde iki yıl önce IŞİD halifeliğinin yenildiği açıklansa da uyuyan hücrelere karşı bir mücadelenin surguladığını vurguladı. 

Esir kamplarındaki IŞİD hücrelerinin yeniden faaliyete geçirilmesi, grubun halifeliği geri getirmeye nasıl çalıştığının sadece bir örneği olarak görülüyor.

Habere göre son aylarda Suriye'nin kuzeyi ve kuzeydoğusundaki - ulusal topraklarının yüzde 20'sini oluşturan ve tahmini 2,5 milyon nüfuslu bir alanda - saldırılar artıyor.

Rojava Bilgi Merkezi'ne göre ise 2021'in sadece Şubat ayında 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan 28 IŞİD eylemi gerçekleşti.

Suriye Demokratik Güçleri basın sözcüsü Siyamand Ali, El Pais'ye yaptığı açıklamada "IŞİD'in yeniden güçlenme tehlikesinin bir abartma olmadığını" söylerken, "bunu sağlam temellere dayanan bir korku" olarak tanımlıyor. 

Son beş yıldır Suriye'de IŞİD'e karşı kara savaşına öncülük eden milisler, artık bir orduyla değil, sayısız uyuyan hücreyle karşı karşıya.

Ali, her hücrenin 5-10 kişiden oluştuğunu söylüyor.

Saldırı yöntemlerini değiştirdiler

Yerel kaynaklara göre, uyuyan hücrelerde saklanan IŞİD militanları bölgeye yayıldılar, izole saldırılar gerçekleştiriyorlar.

Militanlar artık ağır silah veya toplar yerine halk arasında kaos yaratmaya ve Kürt-Arap milislere karşı bir yıpratma savaşını sürdürmeye yetecek patlayıcılar ile hafif silahlar kullanıyorlar.

"Zekat ile finansman sağlıyorlar"

Bir yetkili "IŞİD'in her yerde gözleri ve kulakları var" diyor. Bölgedeki kamplarda kalanlar ise IŞİD militanlarının Telegram gibi kanallar aracılığıyla haberleştiğini söylüyor.

Siyamend Ali, "IŞİD kendi kendini finanse etmek için yerel kabilelerden zekât [din vergisi] aldığını" belirtiyor. 

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *