ANASAYFA arrow right Siyaset

ABD Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak tanıdı

ABD Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak tanıdı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
ABD Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak tanıdı
İsrail Gazze'yi bombalıyor
Trump, Golan Tepeleri'ni İsrail'in toprağı olarak kabul etti. İsrail Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti. İsrail, Gazze'den dün gece 30 füze atıldığını; Gazze kaynakları ise İsrail'in 50 hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump Golan Tepeleri'ni resmen "İsrail toprağı" olarak tanıdığını açıkladı.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti.
Trump’ın İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan eden deklarasyonu imzalamasının ardından, İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait bölgeleri bombalamaya başladı.
Trump: İsrail’in kendini koruma hakkı var
Trump yaptığı açıklamada ABD'nin "İsrail'in kendini koruma hakkını koruyacağını” diyle getirdi, Trump’a göre "Gelecekteki muhtemel bir barış anlaşmasının İsrail'in kendini Suriye'den, İran'dan ve diğer bölgesel tehditlerden koruma ihtiyacını göz önünde bulundurması” gerekiyor.
Netanyahu: İsrail sizden daha iyi dost görmemiştir
İmza töreninde Trump ile katılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, imzayı "tarihi adım" olarak niteledi. Netanyahu, Trump’a "İsrail sizden daha iyi bir dost görmemiştir" diyerek teşekkür etti.
Netanyahu’ya göre Golan Tepeleri İsrail askerleri tarafından, "Suriye'ye karşı adil meşru müdafaa savaşı sırasında ele geçirildi".
Netanyahu ayrıca bölgeden çekilmeyeceklerini, Golan tepeleri’nin artık daimi olarak İsrail kontrolünde olacağını söyledi.
Suriye: Toprak bütünlüğümüze saldırı
Suriye’den yapılan açıklamada ise Trump'ın kararı “ülkenin ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı bir saldırı” olarak nitelendirildi.
Türkiye: Suriye rejimiyle ilişkilerimiz imzayı kabul etmemizi gerektirmez
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu sabah Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Memur-Sen Antalya Buluşması'nda yaptığı konuşmada Türkiye7nin imzaya karşı olduğunu belirtti:
“Biz bu imzaya karşıyız. Bu karara karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bugün Suriye rejimiyle ilişkilerimizin bu boyutta olması böyle bir kararı kabul etmemizi gerektirmez.”
BM: Politikamızda değişiklik yok
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres adına bir açıklama yapan Sözcü Stephane Dujarric, BM'nin Güvenlik Konseyi kararları ile belirlenmiş olan politikasında değişiklik olmadığını söyledi.
''Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor.''
BM Güvenlik Konseyinin 1981'de aldığı 497 sayılı karar, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgaline karşı çıkıyor ve kararda ''İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur.'' ifadesi kullanılıyor.
Rusya: Bölgede yeni gerilim dalgası yaratabilir
Rusya'dan yapılan açıklamada ise tanıma kararının bölgede yeni bir gerilim dalgası yaratabileceği endişesi dile getirildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Uluslararası hukuka aykırı bu karar maalesef Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir." diye konuştu.
İsrail, Gazze’yi bombalıyor
Gazze Şeridi'nden fırlatılan bir roketin dün sabah saatlerinde Tel Aviv'de bir eve isabet etmesi sonrasında başlayan İsrail saldırısı Trump’ın imza töreni sırasında sürdü.
İsrail, dün gece Gazze'den topraklarına '30 roket' atıldığını açıkladı. Hamas ve İslami Cihat Hareketi'nin de dahil olduğu Filistinli gruplar, ortak bir açıklama yaparak İsrail jetlerinin bombardımanına roket saldırısıyla yanıt verdiklerini doğruladı.
Gazze'deki Hükümet Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının pazartesi akşam saatlerinden bu yana Gazze'deki farklı bölgelere yaklaşık 50 hava saldırısı düzenlediği belirtildi.
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *