ANASAYFA arrow right Siyaset

AB’den Türkiye’ye yaptırım kararı

AB’den Türkiye’ye yaptırım kararı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
AB, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında doğalgaz aramasını uluslararası hukukla aykırı buldu ve dört başlıkta yaptırım uygula
AB, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında doğalgaz aramasını uluslararası hukukla aykırı buldu ve dört başlıkta yaptırım uygulamaya karar verdi.
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının katılımıyla Brüksel'de düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki hidrokarbon arama faaliyetleri için "uluslararası hukuka aykırı olduğu" belirtildi ve Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı alındığı açıklandı.
Türkiye'ye dört başlıkta "cezai müeyyide" olarak tanımlanan yaptırım uygulanmasını öngörülüyor.
Yaptırımlar şunları kapsıyor:
* Türkiye’nin AB’den 2020’de alması öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesi. (Euronews’un aktardığına göre 146 milyon euro kesinti yapılacak)
* Ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin kurumsal ve yine üst düzey siyasi diyalogun askıya alınması.
* Havacılık Anlaşması müzakerelerinin de askıya alınması.
* Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilecek kredi desteğinin gözden geçirmesinin talep edilmesi.
Euroactiv: Türkiye “Açıklama 15 Temmuz sonrası yapılsın” dedi
Dün sabah yapılan toplantının ardından üzerinde uzlaşılan yaptırımlar akşam saatlerinde duyuruldu.
Açıklamanın, Türkiye’nin talebi üzerine 15 Temmuz anmalarıyla aynı saatlere denk gelmemesi için akşama ertelendiği öne sürüldü.
Euractiv sitesinin AB yetkililerine ve Avrupalı diplomatlara dayandırdığı habere göre Türkiye, “milletin hassasiyetlerinin” gözetilerek açıklamanın salı gününe ertelenmesini talep etti.
AB ülkeleriyse “bilgiyi kamuoyundan saklamanın zor olduğu” gerekçesiyle duyuruyu akşam saatlerinde, anma programları sona erdikten sonra açıklama yoluna gitti.
DW Türkçe, AB’nin yaptırım uygulama kararı aldığı başlıklarla ilgili şu notları düşüyor:
* Türkiye’nin en önemli ekonomi ve ticaret ortağı olan AB, son yıllarda, hukuk devleti ve demokrasi alanındaki gerileme nedeniyle Türkiye’ye verilen katılım öncesi mali yardımlarda zaten kesintiye gitmişti.
* Ankara ile pek çok AB ülkesi arasında son yıllarda yaşanan siyasi gerilimler sonucunda da Türkiye’nin Avrupa Yatırım Bankası kredi taleplerinin bir bölümü geri çevrilmişti.
* Türkiye ile AB arasında hedeflenen Havacılık Anlaşması ile yeni uçuş rotaları öngörülüyordu. AB kaynakları, bu anlaşmanın uçak bileti fiyatlarında yüzde 50’lere varan indirim, ayrıca yaklaşık 48 bin yeni istihdam imkanı gibi birçok avantaj sağlayabileceğini dile getiriyordu. Haber Merkezi
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *