ANASAYFA arrow right Siyaset

Meclis yargı paketini sonbahara bıraktı

Meclis yargı paketini sonbahara bıraktı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
TBMM, ekonomi alanında düzenlemeler içeren torba kanun teklifi ve 11. Kalkınma Planını görüştükten sonra yaz tatiline gi
TBMM, ekonomi alanında düzenlemeler içeren torba kanun teklifi ve 11. Kalkınma Planını görüştükten sonra yaz tatiline girecek. Yargı reformu, 3600 ek gösterge sonbaharda gündeme alınacak.
TBMM’nin 2. Dönem 2. Yasama Yılı, ekonomi alanında düzenlemeler içeren torba kanun teklifi ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan 11. Kalkınma Planı görüşmelerinden sonra bu hafta sona erecek.
Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, bir değişiklik olmadığı takdirde 2,5 ay sürecek tatil bu görüşmelerin ardından başlayacak.
Meclis geçen yasama döneminde 11’i uluslararası sözleşme olmak üzere toplam 37 kanun çıkardı.
Kanunlar arasında 2019 yılı bütçesi, askerlik, Turizm Ajansı kurulması gibi konular dikkat çekerken geniş toplumsal kesimlerin beklediği yargı reformu, 3600 ek gösterge yeni yasama dönemine kalmış olacak.
Son haftaya “özel oturum”
Meclis Genel Kurulu son haftaya “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” dolayısıyla özel oturum ile başlayacak.
Ardından Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılması, şirket borçlarına yapılandırma, Varlık Barışı’nın 6 ay uzatılması gibi konuların bulunduğu ekonomi alanında düzenlemeler içeren “torba kanun teklifi” ve 11. Kalkınma Planı görüşülecek.
TIKLAYIN - Ekonomi Alanındaki “Torba Teklif” Neler Getiriyor?
11. Kalkınma Planı görüşmeleri
Meclis İçtüzüğü’nde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum için bazı acil düzenlemeler yapılmıştı.
Ancak hem Komisyonlarda hem de Genel Kurul çalışmalarında siyasi bir muhatap olmaması tartışma konusu oldu. Tekliflerle ilgili milletvekillerinin sorularına yanıt verecek siyasi bir sorumlu olması talepler arasında.
TIKLAYIN - 10 Maddede Cumhurbaşkanlığı Sistemi
11. Kalkınma Planı ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin eksikliklerini belirlemek için yapılan çalışmanın da tamamlanmasının ardından yeni yasama döneminde Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin bir İçtüzük değişikliği için adım atması bekleniyor.
Yargı paketi yeni dönemi bekleyecek
Hükümetin 100 günlük eylem planı içinde memur maaşlarına yüzde 20 oranında zam yapılmasını öngören 3600 ek gösterge yer almıştı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da 24 Haziran seçim sürecinde bununla ilgili düzenleme yapılacağını açıkladı. Ancak geçen yasama döneminde bu konuda bir teklif Meclis’e gelmedi.
Toplumsal beklenti yaratan konulardan biri de MHP’nin Şartlı Ceza İndirimi Teklifi ile gündeme gelen “af” oldu. Bu teklifle ilgili de adım atılmadı.
Ancak Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan yargı paketinde infaz süresinde değişiklik, denetimli serbestlik süresinin arttırılması, tutukluluk süresinin iki yıl ile sınırlandırılması ve beş yılın altındaki suçlarda Yargıtay yolunun açılması gibi cezaevinden 80 bin kişinin tahliyesine yol açacak bir düzenleme hazırlığı büyük beklentiye yol açtı.
Muhalefetin bu iki konuyla ilgili yasalar çıkmadan Meclis’in tatile girmemesi önerisi karşılık bulmadı. İki konuda yeni yasama dönemine kalmış görünüyor.bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *