ANASAYFA arrow right Siyaset

Merkez düşüşte, yeşiller ve radikal sağ yükselişte

Merkez düşüşte, yeşiller ve radikal sağ yükselişte
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.31
751 sandalyeli Avrupa Parlamentosu'nda merkez sol partiler büyük kayıplar yaşadı. Yeşiller, radikal sağcılar ve liberall
Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları:
751 sandalyeli Avrupa Parlamentosu'nda merkez sol partiler büyük kayıplar yaşadı. Yeşiller, radikal sağcılar ve liberallerden oluşan partiler sandalye sayısını artırdı.
Avrupa Birliği'nin (AB) 28 üye ülkesi geçen hafta Perşembe'den itibaren yasama organı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için oy kullandı.
Londra ve Hollanda'nın Perşembe günü oy verdiği seçimlerde sandıklar dün kapandı. Seçime katılım beklenildiği gibi arttı, tarihin en yüksek katılım seviyesine ulaşarak yüzde 50.95 oldu.
Kesinleşmeyen sonuçlara göre merkez sağ partilerin üye olduğu Avrupa Halk Partisi (EPP) ve merkez sol partilerin üye olduğu Sosyalistler ve Demokratlar grubunun (S&D) sandalyeleri ilk kez AP'de çoğunluğu sağlayamıyor.
EPP 178, S&D ise 147 vekilde kalıyor. Seçimlerden önce Avrupa'daki genel seçimlerdeki eğilim sebebiyle radikal sağın yükselişinden endişe ediliyordu. Radikal sağ yükselişe geçti ancak liberaller ve Yeşiller'in de yükselmesiyle korkulan yükseliş seviyesine ulaşmadı.
Parlamentoda sandalyesini en fazla artıran grup, 108 sandalyeye ulaşan Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) oldu.
Yeşiller sandalye sayısını önceki döneme göre 20 artırarak 70'e yükseltti. Aşırı sağcı Uluslar ve Özgürlükler Avrupası grubu ise 37 olan sandalye sayısını 58'e çıkardı.
Öte yandan Aşırı sağcı, popülist ve AB karşıtı partilerin üye olduğu Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Avrupası grubu da sandalye sayısını sekiz sayı artırdı ve 56 vekille temsil hakkı kazandı.
Sosyalist, çevreci ve komünist partilerin üye olduğu Avrupa Birleşik Solu - Kuzeyli Yeşil Solu grubu da 14 sandalye kaybetti. Grubun 38 sandalyede kalması bekleniyor.
Sandık çıkış anketlerine göre Fransa'daki AP seçimlerinde aşırı sağcı Marine Le Pen'in lideri olduğu Ulusal Birlik (Rassemblement National) yüzde 23.53 oy oranıyla ilk sıraya oturdu.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi La République en marche! (LREM) ise 22,47 oy oranında kaldı.
Bu sonuçların ardından Fransa'da aşırı sağdan parlamentonun feshedilerek erken seçimlere gitmesi sesleri yükselmeye başladı.
Fransa'daki seçim sonuçlarında Sarı Yelekler protestolarının da etkili olabileceği düşünülüyor. Almanya'da Merkel'in üyesi olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ilk sonuçlara göre yüzde 8 oy kaybederek yüzde 28,7'de kaldı.
Yeşiller yüzde 20,7 ile oyunu yüzde 10 yükseltti ve ikinci sırada yer aldı.
Neo nazi part Almanya için Alternatif (AfD) ise geçen AP seçimlerine göre oyunu yüzde 3,5 artırarak yüzde 10,5'e çıktı.
İngiltere'de birkaç yerden sürpriz çıktı. Son iki genel seçimden beri artık neredeyse konuşulmayan Liberal Demokratlar yüzde 18,55 oy aldı.
Ülkede AB'de kalma yanlısı partilere yüzde 40.4, AB'den anlaşmasız çıkma taraftarı partilere yüzde 34.9, anlaşma ile çıkma yanlısı partilere ise yüzde 23,2 oy çıktı. Haber Merkezi
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *