ANASAYFA arrow right Siyaset

Operasyon sonrası hangi ülkeler Türkiye ile silah ihracatını kesti?

Operasyon sonrası hangi ülkeler Türkiye ile silah ihracatını kesti?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.37
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.37
Türkiye'nin "Barış Pınarı Harekatı" sonrası ülke ülke, hangi ülke silah ticaretini durdurdu? Hangi ülkeler ambargo istiy
Türkiye'nin "Barış Pınarı Harekatı" sonrası ülke ülke, hangi ülke silah ticaretini durdurdu? Hangi ülkeler ambargo istiyor...
Türkiye'nin 9 Ekim'de Suriye'nin kuzeyine yönelik "Barış Pınarı Harekatı" sonrası birçok ülke açıklamanın yanı sıra silah ticaretiyle ilgili somut kararlar aldı.
İlki, operasyon başlar başlamaz açıklama yapan Finlandiya oldu. Ülkelerin silah ticareti kararlarını ve şimdiye kadar operasyona hangi ülkelerin destek verdiğini, hangi ülkelerin karşı çıktığını derledik.
Finlandiya: Silah satışını durdurdu
Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, operasyonun başladığı gün Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonunu kınadı ve silah satışının durdurulduğunu açıkladı.
Almanya ve Fransa askıya aldı
Almanya ve Fransa operasyonun dördüncü gününde ardı ardına yaptıkları açıklamalarda Türkiye'ye silah satışını askıya aldıklarını açıkladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Türk ordusunun Suriye'nin kuzeydoğusuna yaptığı operasyon nedeniyle, Federal Hükümet, Türkiye'nin Suriye'de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışına izin vermeyecek" dedi.
Almanya 2018 rakamlarına göre Türkiye'ye 243 milyon Euro değerinde silah ihraç etmişti.
Silah satışını askıya alan Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise operasyonu kınayan bir tweet attı ve "Türkiye'yi bu operasyonu olabildiğince çabuk bitirmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.
Norveç: Askeri ürün lisanslarını askıya aldı
Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide, askeri ürün lisanslarını askıya aldıklarını şu ifadelerle duyurdu.
"Durum karmaşık olup hızla değiştiğinden dolayı, Dışişleri Bakanlığı bir önlem olarak Türkiye'ye askeri ürün ya da askeri amaçlarla kullanılabilecek ürünler lisansları ile ilgili yeni ihracat taleplerine yanıt vermeme kararı aldı."
Hollanda: Askeri ürün ihracatını askıya aldı
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin operasyonlarının durdurma çağrısı yaparken Türkiye'ye askeri ürünlerin ihracatını askıya alma kararı aldı.
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesi adına "AB genelinde uygulanacak bir silah ambargosu kararı" için çaba gösterileceğini kaydetti.
Türkiye'nin operasyonuna net şekilde destek açıklaması yapan üç ülke Azerbaycan, Katar ve Pakistan.
Macaristan, Avrupa Birliği'nin (AB) operasyon karşıtı açıklama metnine geç onay verdi ancak "mültecilerin geri gönderilmesi çabalarını desteklenildiği" açıklandı.
Katar dışındaki Arap ülkeleri (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri) operasyonu sert şekilde eleştiren açıklamalar yaptı.
Rusya adına ilk gün açıklamaları Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından değil Kremlin Sözcüsü Peskov tarafından yapıldı.
Peskov, Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlı kalırken net ifadeler kullanmadı. Putin ise en geç açıklama yapan dünya liderlerinden biri olarak operasyon başladıktan üç gün sonra konuştu ve IŞİD tehlikesine dikkat çekti:
"Suriye'nin kuzeyinde IŞİD militanlarının bir araya toplanmış olduğu bölgeler bulunuyor. Şimdiye dek onların gardiyanlığını Kürt askeri oluşumlar yapıyordu. Şimdiyse Türk ordusu bu bölgeye giriyor, Kürtler söz konusu kampları bırakıyor. Bunun neticesinde onlar da (IŞİD'ciler) kaçabilir."
Avrupa Birliği üye ülkeleri ortak bir açıklama metniyle "Türkiye'ye operasyonu sonlandırın" mesajı verdi.
En karışık mesajlar ABD'den geldi, ABD Başkanı Trump, operasyonu "kötü bir fikir", "işgal" olarak nitelerken açık şekilde karşı olduğuna dair de bir ifade kullanmadı.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Türkiye ile Suriye arasındaki Adana Mutabakatı'nın bölgedeki tansiyonun düşürülmesi için uygulanmasına hazır olduklarını da kaydetti.
Filistin'in operasyonu kınadığı yönünde haberler üzerine Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, "Suriye'nin kuzey sınırında olanlara dair hiçbir açıklamada bulunmadı, bulunmayacak" açıklaması yaptı.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "İsrail, Türkiye'nin Suriye'deki Kürt bölgelerine yönelik işgalini şiddetle kınıyor ve Kürtlerin Türkiye ve vekilleri tarafından etnik temizliğine karşı uyarıda bulunuyor" dedi.
Çin, Rusya ile birlikte BMGK'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatını durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamayı bloke etti.
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *