ANASAYFA arrow right Siyaset

“Parti içi demokrasi ve disiplin ciddi bir sorun”

“Parti içi demokrasi ve disiplin ciddi bir sorun”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Yeni parti hazırlığındaki Ali Babacan, AKP’den ayrıldıktan sonra katıldığı ilk canlı yayında yeni partinin sorunlara nas
Yeni parti hazırlığındaki Ali Babacan, AKP’den ayrıldıktan sonra katıldığı ilk canlı yayında yeni partinin sorunlara nasıl yaklaşacağı hakkında konuştu.
Yeni parti kurma hazırlığı içindeki AKP kurucularından Ali Babacan, AKP’den istifasının ardından ilk kez canlı yayına katıldı.
Habertürk’te Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek programına çıkan Babacan, Başkanlık Sistemi'nin vaatlerini yerine getiremediğini belirterek "Parlamenter sisteme geçmek, güçler ayrılığını tesis etmek gerekiyor" dedi.
Babacan, Türkiye’nin öncelikli sorunlarının ekonomi, insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlalleri, demokrasi olduğunu ifade etti ve bu sorunların mevcut yönetimle çözülemeyeceğini söyledi.
“AKP’den ayrılmasam
vicdan azabı duyacaktım”
“Bir gece verilmiş bir karar değil. Partinin kurucuları arasındaydım. Kuruluşta önemli prensip, değerler vardı. ‘Önce insan’ diyorduk. İnsan hakları ihlallerini, örselenen hukukun üstünlüğünü düzeltmek için yola çıktık.
Cumhurbaşkanı partiden ayrılmamı çok istemedi. Türkiye'deki problemlerin mevcut yönetimle çözülemeyeceğini görmek beni buna mecbur bıraktı. Bunu yapmasaydık büyük bir vicdan azabı duyacaktık.
Parti içi demokrasi
ve parti içi disiplin
“Türkiye'de parti içi demokrasi ile parti içi disiplin ciddi bir sorun. Siyasi Partiler Yasası'nda parti içi demokrasiyi işletecek mekanizmaları mecbur hale getirilmesi gerekiyor.
“İçeride her şey tartışılmalı, özeleştiri yapılmalı. Ama sonunda partinin bir politikası olur, onda ortaklaşılır.
“Kasım 2002'deki parti grubu gerçek bir istişare kuruluydu. Kritik konularda, zor dönemeçlerde istişare ile başarılı kararlar alındı. O müessese çalıştırılmazsa hatalar oluyor, parti için de ülke için de sonuçları iyi olmuyor.
“Başkanlık sisteminin
vaatleri sonuçsuz kaldı”
“Başkanlık sistemi kısa süre sonra Türkiye'nin en önemli ekonomik krizi ile anıldı.
“Koalisyonlar kalkacak denmişti, artık seçimlerden önce ittifaklar kuruluyor. Başkanlık sisteminin vaatleri sonuçsuz kaldı.
“Ekonomi programlarının iç piyasada karşılığı yok. Türkiye'ye bir öngörülebilirlik getirmekten uzak bu programlar.
“Gül, çalışmalarımıza
dışarıdan destek veriyor”
“Abdullah Gül ile vizyonumuz aynı. Ama Cumhurbaşkanlığından ayrıldıktan sonra başka partiye üye olmayacağını söylemişti.
“Bugün kendisi çalışmalarımıza destek veriyor. Ayda bir iki kez oturuyoruz. Dışarıdan bilgisi, tecrübesiyle destek veriyor. Nihai kararları biz veriyoruz.
“Bizim ne ittifak ne de ortak aday hedefimiz var. Çalışmalarımızı uygulamak amacımız. Bir kişinin adaylığı için parti kurulamaz. Abdullah Gül başka bir gün gelip partinin başına geçemez. Bu konuda akitleştik de başladık.
“AKP’liler ağırlıklı olmayacak”
“Ak Partililerin ağırlıkta olduğu bir parti olmayacak. Gençlerin, kadınların, Ak Parti'den farklı görüşlere sahip kişilerin de olması gerekiyor.
“Beşir Atalay, Nihat Ergün, Sadullah Ergin ile yakın çalışıyoruz. Vaktiyle de aynı kabinelerde yer aldığımız için olayların aslını biliyoruz.
“Önce fikirler
sonra logo ve isim”
“2019 sonuna kadar tüzel kişiliği kuracağız. Sonra teşkilatlanma aşaması olacak.
“Ortak fikirler ortaya çıktıktan sonra logo ve isim belirlenecek. Mutlaka ortak akıl gerekiyor.
“Davutoğlu’yla
birleşmeyi zor
görüyorum”
“Ahmet Davutoğlu çok önce çalışmaya başladı, biz sonra başladık. Birlikte hareket etmeyi önerdi. Ama çok daha önceden kendi merkezli bir hareket oluşturdu. İl başkanlarını belirledi.
“Bizimse metodumuz çok farklı. Ben birleşmeyi çok zor görüyorum. Bugün böyle olur, yarın farklı olur. Önemli olan parti içi demokrasi.
“Yerlilik-millilik diye
Türkiye’yi içe kapatmak
isteyenle ortaklaşmayız”
“Yerlilik ve millilik kılıfı altında Türkiye'yi içe kapatmak isteyen varsa biz ortaklaşamayız. Türkiye'nin petrolü yok. Türkiye'nin yatırım yapılan bir yer olmasını istiyoruz. Konu milliyetçilikse bu ülkeye en çok kazandıran politika neyse onun peşinde olmamız lazım.
“2002'de Amerikan Merkez Bankası bugün 5 kat büyümüş. Avrupa Merkez Bankası da 6 misli. Dünyada para bolluğu çok. Likidite durumu birçok şeyin üstünü de örtüyor.
“Türkiye'nin durumuysa varlık içinde bolluk. Yatırımcı yer arıyor. Kısa vade için yatırımcı geliyor ama uzun vade için gelmiyor. Uzun vade için hukuki perspektif, Türkiye'nin öngörülebilir olması gerekiyor. Yatırım olmayınca işsizlik oluyor. Türkiye'de tarihinin en yüksek genç işsizlik oranı var bugün.
“Herkesi kendini
tanımladığı şekilde kabul
etmek zorundayız”
“Her vatandaşımızı kendi tanımladığı şekilde kabul etmek zorundayız. Herkes bu ülkenin eşit vatandaşı.
“Özellikle Aleviler için, kendilerini nasıl tanımlıyorlarsa devlet buna saygı duymak zorunda, dönüştürmek değil.
“Kürt meselesinde de temel kriter aynı. Bu topraklar beraber mücadeleyle kuruldu. Biz ortak bir gelecek hayaliyle ortak bir aklı sağlayabiliriz.
“Bölgedeki herkesle konuşmadan terör sorununu çözemeyiz. PKK bugün anakronizm. Varlığının koşulları yok. Ama argümanları varsa bunları ortadan kaldırmak gerekiyor.” Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *