ANASAYFA arrow right Siyaset

Pentagon: F-35'ler için Türkiye'ye alternatif üretici bulundu

Pentagon: F-35'ler için Türkiye'ye alternatif üretici bulundu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Erdoğan, ABD ziyaretini tamamlarken Pentagon'dan Türkiye'nin de üreticilerinden olduğu ancak satışının durdurulduğu F-35
Erdoğan, ABD ziyaretini tamamlarken Pentagon'dan Türkiye'nin de üreticilerinden olduğu ancak satışının durdurulduğu F-35'lerle ilgili açıklama geldi.
Pentagon Temmuz ayında S-400'ler sebebiyle Türkiye'ye F-35 satışını askıya almış, ABD'de uçaklarla ilgili eğitim gören Türkiyeli pilotlar geri gönderilmişti.
ABD Savunma Bakanlığı Vekili Patrickh Shanahan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a 6 Haziran'da gönderdiği mektupta şu ifadeleri kullanmıştı:
"Türkiye S-400 teslimatını kabul ettiği takdirde F-35 almayacaktır. S-400 tutumunuzu değiştirme seçeneğiniz hala bulunmakta."
Erdoğan'ın ziyaretiyle aynı sıralarda
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beyaz Saray'da Amerika Başkanı Donald Trump'la görüşürken Amerika'nın Sesi haberine göre Senato'da da Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasıyla oluşacak üretim açığının nasıl karşılanacağı konuşuluyordu.
Konuya ilişkin olarak F-35 Programı Direktörü Korgeneral Eric Fick, Senato'nun F-35 Programıyla ilgili komisyonunda senatörlerin sorularını yanıtladı.
Korgeneral Fick, Türkiye'nin ürettiği parçaları temin edecek alternatif üreticilerin bulunduğunu söyledi.
F-35 ve S-400 yakın olursa...
defence.com'un haberine göre, savunma uzmanları S-400 hava savunma sistemleri ve F-35 uçaklarının bir arada kullanılmasının, Rusya'nın sistemler üzerinden elde edeceği verilerle F-35'lerin zayıf yönlerini öğrenmesine neden olacağını savunuyor.
"Sessiz alternatif arayışına başlamıştık"
Senato'da, F-35'in Türkiye'nin ürettiği parçalarına ilişkin ileriye yönelik planlamalara ilişkin sorulara yanıt veren Korgeneral Fick, şöyle konuştu:
"Biz bir yıl önce gayet sessiz ama bilinçli bir biçimde tüm parçalar için alternatif üreticiler bulmak üzere harekete geçmiştik."
12 parça için arayış sürüyor
Fick, henüz tüm parçalar için alternatif bulunamadığını halen 12 parça için arayışın devam ettiğini söyledi.
"Türkiye resmi olarak 2020 Mart'ta çıkar"
Korgeneral, Türkiye'nin F-35 programından resmi olarak 2020 yılının Mart ayında çıkmasını beklediğini ancak bu tarihe kadar alternatif arayışlarının süreceğine dikkat çekti.
Fick, senatörlerin sorusu üzerine hali hazırda devam eden üretimlerde bir aksama ya da gecikme olmayacağını da söyledi.
Korgeneral Fick şu ana kadar Türkiye'nin ürettiği parçalara alternatif arayışındaki ana üretici firma, ve ikisi de ABD'li Lockheed Martin ile Pratt & Whitney'in alternatifler bulmak konusunda son derece iyi bir ilerleme kaydettiklerini belirtti. bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *