ANASAYFA arrow right Siyaset

"Suriyelilerle Aynı Evi Paylaşırım" diyenlerin oranı yarıya düştü

"Suriyelilerle Aynı Evi Paylaşırım" diyenlerin oranı yarıya düştü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.33
KONDA, “Suriyeli sığınmacılara bakış” sorusuna verilen yanıtları kamuoyuyla paylaştı. KONDA Araştırma ve Danışmanlık Ş
KONDA, “Suriyeli sığınmacılara bakış” sorusuna verilen yanıtları kamuoyuyla paylaştı.
KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, 2010 yılının mart ayı itibarıyla her ay düzenli yaptığı 'Barometre'nin 100'üncüsünü gerçekleştirdi.
KONDA, çok merak edilen konulardan biri olan "Suriyeli sığınmacılara bakış" sorusuna verilen yanıtları kamuoyuyla paylaştı.
2 bin 651 kişiyle yüz yüze yapılan araştırmaya katılanlara "Suriyeli sığınmacılarla ilişkiniz hangi seviyede olabilir?" diye soruldu.
Şubat 2016'da Suriyelilerle ilişkisi seviyesinin aynı evde olabileceğini söyleyenlerin sayısı yüzde 14'ken Temmuz 2019'da bu sonuç yüzde 7'ye düştü.
"Suriyelilere dair olumsuz bir imaj üretiliyor"
KONDA'nın araştırmasına ilişkin bianet'e konuşan Sosyolog Feray Artar, Suriyelere dair sürekli olumsuz bir imaj üretildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Suriyelilerin pis oldukları, paylaşımcı olmadıkları, burada keyifle vakit geçirdikleri ve ülkelerindeki savaşı önemsemedikleri gibi birçok olumsuz özellik yükleniyor. Sanırım bu nedenle insanlar, Suriyeliler yaşama konusunda çekiniyor.
"Entegrasyonla ilgili başarılı bir politika yürütülmüş olsaydı, bu sonuçlar böyle çıkmazdı. Başından beri entegrasyon politikaları uygulanmadı. Bu konuda ciddi sorunlar var. Daha çok bir yerde bir sorun yaşandığında, bir kavga olduğunda oradan Suriyelileri uzaklaştırmayı tercih ettik.
"Hayatları, umutları, kaygıları var"
"Ben bugün Suriyelerle ilgili bir çalışma yaparken; hep onların bizim gibi insanlar olduğunu gösterecek bir şey yapma çabası içine giriyorum. Aslında bu bilimi amacı değildi. Ama bunun aciliyetini hissediyor ve böyle bir şey yapıyoruz.
"O insanların da evleri, hayatları, umutları, kaygıları var. Bunu bir şekilde anlatma derdi içine giriyoruz. Çünkü onlardan insanlık dışı yaratıklarmış gibi söz ediyoruz.
"Bu nedenle karşılıklı anlamayı sağlayacak, duygusal paylaşımları arttıracak faaliyetler yapılabilir. Bu anlamda sivil toplum örgütlerine sanırım büyük görev düşüyor.
“Yanlış bilgilendirme çok çok yüksek”
Göçmen Araştırmaları Derneği’den (GAR) Gülay Uğur Göksel de toplumda Suriyelilere dair yanlış bilgilendirmenin çok fazla olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Yüzde 14 de iyi bir oran değil ama bununda yüzde elli düşmesi bence ekonominin düşmesiyle doğru orantılı olabilir. Aynı zamanda vatandaşlık veriliyor söylemleri, milliyetçi kesimde daha negatif bir algıya yol açtığını düşünüyorum. Bu anlamda medyada çıkan haberlerde negatif algıyı daha da arttırıyor.
“İnsanlar Suriyelilerin kayırıldığını düşünüyor”
“Suriyelilere dair yanlış bilgilendirme çok çok yüksek. Toplum bu konuda çok bilgisiz ve gri bir alanda. Bu yanlış bilgiyi genelde medyadan ediniyor. Fakat resmi birimlerden de doğru bilgileri alamıyor.
“Toplumun bir kesiminde devletin; Suriyelileri, hastanede, eğitimde, üniversitelerde ve daha birçok yerde kayırdığını düşünüyor. ‘Biz ikinci sınıf vatandaşa düştük. Suriyeliler bizden daha çok haklara sahip’ şeklinde yanlış bir bilgi de var.
“Devletin ve medyanın dili değişmeli”
“Türkiye toplumu çoğu şeyde anlaşamıyor ama Suriyelilerle birlikte yaşamama konusunda çok iyi anlaşıyor. Kutuplaşmış bir toplumda insanlar Suriyelileri bir ortak nokta olarak bulabiliyor.
“Toplumu doğru bilgilendirmek noktasında hem sivil topluma hem de merkezi devlet teşkilatına görevler düşüyor. Fakat bunu hak, eşitlik ve demokratik temeller üzerinden yapmak gerekiyor. Devletin resmi söylemi, medyada ve okullarda söylem tamamen değişmeli.”
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *