ANASAYFA arrow right Siyaset

"YSK'nın kararı seçmenin seçim otoritelerine güvenine ciddi zarar verme potansiyeline sahip”

"YSK'nın kararı seçmenin seçim otoritelerine güvenine ciddi zarar verme potansiyeline sahip”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.30
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.30
YSK'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmesi kararının ardından Avrupa Birliği'nin çeşitli o
YSK Kararına Avrupa ve AB'den tepkiler:
YSK'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmesi kararının ardından Avrupa Birliği'nin çeşitli organlarından ve parlamenterlerden tepki yağdı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) dün akşam İstanbul'daki seçimlerin tekrarlanması yönündeki kararının üzerine Avrupa Birliği'nin çeşitli organlarından ve AB üyesi ülkelerin parlamenterlerinden ardı ardına açıklamalar geldi.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland yaptığı yazılı açıklamada "Özgür ve adil seçimler için gerekli koşulların seçim gününden sonra değil önce doğrulanması gerektiğinin altını çiziyoruz" dedi ve ekledi: "YSK'nın kararı Türk seçmenlerin seçim otoritelerine duyduğu güvene ciddi zarar verme potansiyeline sahip.
"Türkiye halkı seçimler konusunda güvenilir ve istikrarlı bir çerçeve dahil olmak üzere demokratik garantiler sağlayan bir seçim sürecini hak etmektedir."
Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri ise sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
"Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor ve halkın iradesine karşı çıkıyor. AKP İstanbul seçimlerini yenilemesi için YSK'ye baskı yaptı. Bu, Türkiye'de seçimler yoluyla iktidarın demokratik değişiminin güvenilirliğinin sonu demek."
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini "Özgür adil ve şeffaf bir seçim süreci sağlamanın hem demokrasiler hem de Avrupa Birliği - Türkiye ilişikileri için merkezi öneme sahip olduğunu" dedi ve ekledi:
"İstanbul seçim kurullarının çalışmalarını bağımsız, açık ve şeffaf bir şekilde ve uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yapması ve seçim sürecinin güvenilirliğini garanti etmesinin önemli."
Mogherini öte yandan "Yeniden yapılan seçimleri gözlemlemek için Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin yanı sıra uluslararası gözlemcilerin de davet edilmeleri" talebinde bulundu.
Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Ska Keller ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bir zamanlar Türkiye'de seçimler iktidarın demokratik olarak el değiştirmesiyle sonuçlanırdı. Anlaşılan artık öyle olmuyor" ifadelerini kullandı.
Yeşiller partili Federal Meclis Başkanvekili Claudia Roth, Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre YSK kararının çok ciddi bir sinyal olduğunu belirterek "Seçim Kurulu'nun kararı tepeden yapılan son derece güçlü baskının sonucudur. Sinyal yıkıcı" ifadelerini kullandı.
Roth, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi AKP'nin yerel seçimlerden sonra demokratik değişim umut edenlerin hepsine kötü bir ders vermek istediği görülüyor" dedi.
Demokratik koşulların görüntüde bile sürdürülemediğini söyleyen Roth, "Burada seçimlerin her şeyden çok, sonuçlar hükümdarın hoşuna gitmediği için tekrar edildiği endişesi ortadadır" ifadelerini kullandı.
Yeşiller Partisi'nin eski Eş Başkanı, Federal Meclis üyesi Cem Özdemir de yine Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "İstanbul'da seçimin mağlubu Erdoğan, önce avukatlarının Öcalan'ı ziyaretlerine onay verdi sonra da seçimi iptal ettirdi. Kürt seçmenden oy beklentisinde ve muhalefeti de bölmek istiyor. Ama Kürtler satılık değil. Otoriter Erdoğan ve AKP'nin panik hali hissedilebiliyor" dedi.
Özdemir konuyla ilgili bir başka tweetinde de, "Demokrasi, sonuç kendi istediğin şekilde çıkıncaya kadar seçimlerin tekrarlanması anlamına gelmez. Erdoğan'ın İstanbul'da hareket alanı kalmadı. Bu tam da 'tilki ulaşamadığı üzüme koruk der' deyimine uyuyor." ifadelerini kullandı.
Hür Demokrat Parti Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Bijan Djir-Sarai ise şu ifadeleri kullandı:
"AKP'nin başvurusu üzerine İstanbul'daki seçimler iptal ediliyor ve tekararlanacak. Türk demokrasisinden geriye kalanlar da artık tamamen gömülmüş oldu." Bianet

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *