ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Gaziantep'te Tıp Fakültesi

Gaziantep'te Tıp Fakültesi
YAYINLAMA: 17 Nisan 2024 / 16.31
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2024 / 16.31

Uzun yıllardan beri Gaziantep’te tıp fakültesi açılması meselesi çeşitli kesimlerde ele alınmış ve gerçekleşebilmesi için de ciddi kararlar alınarak, verilmiş çalışmalar teorik safhalarda yapılmıştır. Bu yazı dizimizde bu çalışmaların zaman ve zemini ile Gaziantep’te niçin tıp fakültesine ihtiyaç olduğunu, ülkemiz gerçekleri de göz önüne alınarak belirtmeye çalışacağız, bu belirtimlerimizle de ilgililerden bu konuya eğilmeleri ve yardımlarını dileyeceğiz.

Öncelikle belirtmek gerekir ki Gaziantep’te niçin tıp fakültesi?

Ülkemizde sağlık hizmetlerinin gerektirdiği meslek dallarında, iş gücü kesiminde büyük oranda tıp doktoru açığı bulunmaktadır. 1923 yılında sadece 554 hekim mevcut iken, 1980’li yıllarda 27000 civarında, bugün ise 30000’nin üzerine çıkmış durumdadır. Devlet personel dairesinin belirttiğine göre de 1990’larda bu ihtiyaç 55000’e çıkacaktır. Oysa bugünkü mevcut fakültelerin 5 sene gibi kısa bir sürede bu açığı kapatması mümkün görülmemektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın; 14 Mart 1981 günü Tıp Bayramı vesilesiyle Ankara Üniversitesi tıp fakültesinde düzenlenen törene gönderdikleri mesajlarında “Bütün yurttaşlarımızın sağlığını koruyacak sayı ve nitelikte hekim ve yardımcı personelin yetiştirilmesi asıl hedefimiz olmalıdır” şeklindeki işaret ve direktifleri de Türkiye’deki hekim açığının bir gerçek olduğunun işaretidir.

Bilgi, beceri ve deneyimleri üstün nitelikte hekim yetiştirebilmek tıp fakültelerinin kapasitelerinin artırılmasıyla değil, tıp fakültelerinin dengeli yaygınlaştırılması ve çoğaltılmasına mümkündür. Kaldı ki, tıp fakülteleri sadece tıp doktoru yetiştiren müesseseler de değildir. Bu fakültelerin uzman hekim, öğretim üyesi yetiştirme, araştırma ve yayın yapan ve amme hizmeti görme gibi çok önemli ve çeşitli görevleri vardır.

O halde, ülkemizin daha çok tıp doktoruna ihtiyacı olduğunu kısaca vurguladıktan sonra niçin Gaziantep’te tıp fakültesi açılması gerektiğine değinelim kısaca;

Herkesin, her kesimin, açık seçik ve net olarak bildiği şey; Gaziantep’in ülkenin 6’ıncı büyük şehri oluşunun yanında hinterland olarak, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Hatay illerini içine alarak ülkemizin nüfusunun büyük bir bölümüne sağlık hizmeti götürebilecek coğrafi konumu vardır. Bundan başka ülkemizin Ortadoğu’ya açılan ticaret ve sanayi şehridir. Sosyal durumu şehircilik hizmetleri ve konumu ile de geniş kitlelere hitap edebilecek bir altyapıya da sahiptir. Modern tıbbın gereği tıp doktorlarının yetiştirilmesine ve bu yetişecek tıp doktorları adaylarının sosyal ihtiyaçlarına en üst düzeyde cevap verebilecek bir şehirdir. Tıp fakültesinin bugüne kadar açılmış olanlarının sayısı 20’ye ulaşmıştır. Bugün Gaziantep’te toplam 1.500 yatağa yakın kapasitede yataklı sağlık tesisi mevcuttur ki açılacak olan tıp fakültesinin altyapısını en azından şimdilik oluşturacaktır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *