ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘’Ekin beyanında bulunmak zorunlu hale getirilmeli’’

‘’Ekin beyanında bulunmak zorunlu hale getirilmeli’’
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.43
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.43
Gaziantep Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mehmet Basut, ekin beyanında bulunmanın zorunlu hale getirilmesini istedi. Türkiye’de üretilen ve tüketilen tahıl ürünlerinin miktarı konusunda sağlıklı bir araştırma olmadığını söyleyen Basut, sorunun
Gaziantep Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mehmet Basut, ekin beyanında bulunmanın zorunlu hale getirilmesini istedi. Türkiye’de üretilen ve tüketilen tahıl ürünlerinin miktarı konusunda sağlıklı bir araştırma olmadığını söyleyen Basut, sorunun çözümü için Borsa olarak çalışma yapacaklarını bildirdi.
‘’Hangi üründen ne kadar üretildiği bilinmeli’’
Basut, hükümetin ekin beyanını zorunlu hale getirmek için gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini belirterek, ‘’ Mesela buğday bir taraftan ihraç ediyoruz, bir taraftan ithal ediyoruz. Ama ne kadar buğday ürettiğinizi, ihtiyacımızın ne kadar olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Bu durumun çeşitli sakıncalı var. Bir ülke ekonomisinin sağlıklı işlemesi için hangi üründen ne kadar üretildiği yani rekoltenin ne olacağının bilinmesi gerekir’’ dedi.
‘’Bağkur üyeliği borsadan uzaklaştırılıyor’’
Borsada ürün satanların zorunlu olarak bağ kur üyesi yapıldığını söyleyen Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mehmet Basut, ‘’ Ticaret Borsası’nda işlem gören ürünlerden yüzde 2 oranında stopaj alınıyor. Diğer taraftan gayri resmi yani borsa dışı satışlarda ise yüzde 4 kesinti yapılıyor.
Vatandaş borsaya ürününü sattığında dolayısıyla bağkur üyesi oluyor. Bu işi bıraktığında da birkaç yıl sonra kendisine yüklü bir prim borcu çıkarılıyor. Sırf bu yüzden üretici yüzde 2 yerine yüzde 4 kesintiye razı oluyor ve ürününü borsa dışında satıyor’’ diye konuştu.
Borsa dışı satışların kayıt dışı ekonomiye neden olduğunu söyleyen GTB Genel Sekreteri Basut, yapılan hesaplamalara göre, Türkiye bütçesinin 4 katı büyüklüğünde kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırmak için, alıcı ve satıcıları borsaya yönlendirmek, borsayı cazip hale getirmek gerek. Bunun için de öncelikle Bağkur uygulamasının kaldırılması gerekiyor. Kayıt dışı ekonomi Türkiye’nin en önemli sorunları arasındadır. Bu sorunun çözülmesi halinde ülke kalkınması hızlanacaktır’’ şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *