ANASAYFA arrow right Güncel

Keçilere pire tedavisi yapılıyor

Keçilere pire tedavisi yapılıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Şubat ve Mart aylarında keçilerin doğum ayları olarak biliniyor. Ancak bu aylarda yavru kuzu ve oğlaklarda bitlenmeler meydana geliyor. Birlik, bu bitlenmeleri ortadan kaldırmak için ilaç tedavisi başlattı. Bakanlıktan önce böyle bir projeyi çalışmayı d
Şubat ve Mart aylarında keçilerin doğum ayları olarak biliniyor. Ancak bu aylarda yavru kuzu ve oğlaklarda bitlenmeler meydana geliyor. Birlik, bu bitlenmeleri ortadan kaldırmak için ilaç tedavisi başlattı.
Bakanlıktan önce böyle bir projeyi çalışmayı düşündüklerini kaydeden Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Ali Rıza Demirel, “Birlik olarak yapmış olduğumuz programlar içinde Bakanlığında ana programı olan kuzu ve oğlaklardaki ölümlerin önüne geçebilmek için bu programı daha önce başlattık. Bunun sonuna geldik. Şuanda keçilerin doğum dönemine girdik” dedi.
Pire ölüme neden oluyor
Gaziantep’te 100 bin baş dişi keçi hayvan olduğunu söyleyen Demirel, “Pire olayı bunlardan çözülemeyen büyük bir problem. Bu pireler kan ile beslendikleri için hayvanlarda gelişme bozuklukları ve ölümlere neden olabiliyorlar. Biz birlik olarak gerekli çözüm ilacını bulduk. Tüm üyelerimize 500 metre kare ahırı olan ilaçlamaya yetecek kadar birer kutu ilacı tüm köylere dağıttık” diye konuştu.
Anında teşhis koyuyoruz
Şuanda isal hastalarına karşı teşhisi yapabilmek için bir laboratuvar oluşturduklarını söyleyen Demirel, “Ekip köye gittiği zaman hem ilaç dağıtıyorlar hem de isal vakası ölümler varsa hemen anında dışkıdan bir numune alarak araç içinde 5 tane hastalığın hangisinden dolayı öldüğünü 5 dakika içinde vatandaşa söylüyorlar. Vatandaş ise elindeki bu sonucu veteriner hekimlerine göstererek ona göre ilaç alıp bu hastalığa çözüm buluyorlar. Birlik bu şekilde yavru ölümlerin önünü geçebilmenin önünü açmış oldu” dedi.
Mayıs ayında koç katımları
“Yavru atmalar sıkıntı oluyordu” diyen Demirer, “Bunda da hangi kaynaklı yavru attığını anlamak için kitler tespit ettik. Yine bu laboratuvarımızda hayvanlarda kan numunesi alarak hangi hastalıktan yavru attığını vatandaşa söyleyerek direk tedaviye yönlendiriyoruz” şeklinde açıklama yaptı. Adem Kesenek
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *