ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Adaletsiz adalet

Adaletsiz adalet
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.27
Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Mehmet Uygun, Türk Ceza Kanunu’nda izahı mümkün olmayan
Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Mehmet Uygun, Türk Ceza Kanunu’nda izahı mümkün olmayan garipliklerin bulunduğunu belirtirken, sık,sık acelece, iyi düşünülmeden, dar kapsamlı bakışlar sonucu çıkartılan yasaların ceza kanunlarını çelişkiler yumağı haline getirdiğini bildirdi.

Gözlük kırana 7, göz çıkartana 5 yıl
Avukatlar Günü nedeniyle Gaziantep Barosu tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Uygun, ceza yasasındaki çelişkileri, saçmalıkları ve adaletsizlikleri şu örneklerle açıkladı:‘’Bir gözlüğün camını kıranla, göz çıkartan farklı yasalara göre yargılanıyor gözlük kıran 7 yıl, gözü çıkartıp kör eden ise 5 yıl ceza alıyor kamu haklarından sürekli yararlanması yasaklananlar 8 yıl bu haklarını kaybederken, geçici yasaklananların mahrumiyeti 10 yıla kadar çıkıyor. Yani 10 yıl geçici ceza, 8 yıl müebbet ceza veriliyor 15 yaşından küçük kızının imam nikahı ile evlenmesine göz yuman baba, gayri resmi damadın suçuna ortak olmak suçundan 8 yıl hapis cezası alırken, 15 yaşından küçük kızını kandırarak fuhşa teşvik eden babayla ise 3 yıl ceza veriliyor. Bu acayiplikleri, adaletsizlikleri savunmak imkansız’’.

“Ağır ceza verilip erken bırakılıyor”
Yargı ve savunmanın birbirinden habersiz, kopuk ve iletişimsiz çalıştığını söyleyen Uygun, bunun sağlıksız kararlara neden olduğunu ifade etti. Uygun, Avrupa ülkelerindeki ceza yasalarının 2 Dünya Savaşı’ndan sonra tamamının veya büyük kısmından değiştirildiğini, Türkiye’de ise köklü değişikliklerin başarılamadığını belirterek şöyle dedi:
“Ceza yasalarımızda önemli değişiklik yapmak birkaç kez girişimler oldu, ancak başarılamadı. Bunun yerine hangi suç artmışsa, o suçla ilgili yasalara kısmi yamalar yaptı. Dar kapsamlı düşünülerek yapılan yamalar, dayanılmaz zorluklara adaletsizliklere neden oldu. Ve sık sık aflar çıktı, yargıya siyaset karıştı. Suçlu ıslah edilmeden toplumun arasına tekrar dönüyor. Diğer taraftan aflarda adaletsizlik yaşanıyor. Af çıktığında ayı suçtan 10 yıl hapis yatan da serbest bırakılıyor. Af çıktığında aynı suçtan 10 yıl hapis yatan da serbest bırakılıyor, 2 gün hapis yatan da. Bugüne kadar ülkemizde 11 genel af çıktı. Yani her 10 yıldan daha az sürede bir ak çıkıyor.
Bu durum cezaların etkinliğini sarstı. Büyük cezalar veriliyor, erken bırakılıyor. Mesela hakimin 20 yıl ceza verdiğini duyan vatandaş, 4 yıl sonra sokakta dolaşırken görünce, suç işledi yanına kar kaldı diye düşünüyor.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *