ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Akaryakıt ihalelerinden pis kokular geliyor!..”

“Akaryakıt ihalelerinden pis kokular geliyor!..”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.52
Kamu kurumlarına akaryakıt alımı ihalelerinde pis kokular geliyor. Akaryakıt bayilerine yüzde 14 kar hakkı tanınırken, yüzde 20 kırımla ihale alınıyor. Bu durumda ihaleyi alan firma, dürüst çalıştığı zaman zarar edecek. Hiçbir firmanın da zarar etmemek iç
Kamu kurumlarına akaryakıt alımı ihalelerinde pis kokular geliyor. Akaryakıt bayilerine yüzde 14 kar hakkı tanınırken, yüzde 20 kırımla ihale alınıyor. Bu durumda ihaleyi alan firma, dürüst çalıştığı zaman zarar edecek. Hiçbir firmanın da zarar etmemek için ihale almayacağı belirtilirken, ihalelerde çeşitli yolsuzlukların yaşandığı şüphesi güçleniyor.
Gaziantep’te faaliyet gösteren Kısacık Petrol’ün sahibi Asaf Kısacık, Esvet Petrol’ün sahibi Abdulkadir Esvet, Budak Petrol’ün sahibi Muhlis Dörtbudak, Ünal Petrol’ün sahibi Nazım Avşar, Askar Petrol’ün sahibi Uğur Çağlar ve Aspak Petrol’ün sahibi Kamil Çöçel, dün gazetemize gelerek akaryakıt ihalelerinde yaşadıkları olumsuzlukları dile getirdiler.
Yurt-Kur ihalesinde yüzde 20, Sağlık Müdürlüğü’nde yüzde 2 kırım
Geçtiğimiz günlerde Yurt-Kur’un akaryakıt alımı için yaptığı ihale yüzde 20 kırımla Çağlar Petrol’de kaldı. Akaryakıt firmaları bayilerine yüzde 14 kar payı veriyorlar. Bu rakamdan firmanın işçilik, nakliye, vergi ve diğer giderleri çıktığı zaman zarar edecektir. Hiçbir firma zarar etmek için çalışmayacağına göre, ortada çeşitli yolsuzluklar dönmektedir” diye konuştular.
Diğer taraftan kamu kurumlarının açtığı ihalelerindeki kırım ihaleleri arasında da büyük fark bulunması dikkat çekiyor. Yurt-Kur ihalesi yüzde 20 kırımla verilirken, Sağlık Müdürlüğü’nün ihalesi ise sadece yüzde 2 kırımla verildi. Akaryakıt bayileri ayrıca, Sağlık Müdürlüğü’nün ihalesine sudan bahanelerle alınmadıklarını da söylüyorlar. Bayiler, “İhaleye girerken boşuna girmeyin, kazanacak kişi belli dediler. Buna rağmen girmek istedik. Bu sefer de ticaret sicil belgeniz eksik dediler. Ama alınan belgenin üzerinde üç ay geçerlidir deniliyordu ve üç aylık süre henüz dolmamıştı” şeklinde konuştular.
Çoğu kamu kurum ihalelerinin, el altından, kimseye haber verilmeden yapıldığına da dikkat çeken akaryakıt bayileri, çok düşük kırımla ihale alanların defterinin incelenmesini talep ederek,
“Bir insan nasıl göz göre göre zararına çalışır? Yüksek kırımla ihale alanların defteri maliye tarafından incelenirse olay ortaya çıkacaktır. Diğer taraftan bizler çoğu kamu kurumunun ihalesini ancak ihale yapıldıktan sonra öğreniriz. Mesela Devlet Hastanesi böyle bir kurumdur.” Şeklinde konuştular.
Yüksek kırımla ihale alanların ister istemez para kazanmak için hileye başvuracağı da vurgulanırken, akaryakıt ihalelerindeki yolsuzlukların önlenmesi için ihalelerin kapalı zarf usulüyle ve noter huzurunda yapılması isteniyor. Siyasilerin ihalelere müdahale ettiği de iddia edilirken, “Artık, ihaleler Ankara’dan telefonla yönetilmesin” deniliyor.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *