ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Baklavayı seyredip lokma tatlı yiyoruz

Baklavayı seyredip lokma tatlı yiyoruz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
Baklava fiyatlarının yükselmesi tatlıcıların ekmeğine yağ sürdü.
Baklava fiyatlarının yükselmesi tatlıcıların ekmeğine yağ sürdü. Gaziantep’in simgesi olan ve artık Gaziantep’te oturanların pek yiyemediği baklavanın fiyatı arttıkça, lokma tatlıcılarının sayısı da artmaya başladı. Baklavanın hammaddesi olan antepfıstığının kilogramının 1 milyon 100 bin liraya, sadeyağın kilogramının ise 700 bin liraya yükselmesi üzerine, baklava fiyatlarına ortalama yüzde 13 ile 20 arasında yeniden zam yapıldı ve normal baklavanın kilogramı 700 bin lirayı vururken, fıstık ezmesi ve dolamanın kilogramı da 850 bin lira oldu.

“Baklavacılarda müşteri kıtlığı”
Gaziantep’te 1955 yılından bu yana baklavacılık yaparak geçimini sağladığını ifade eden Abdülkadir Güllüoğlu, baklavanın tadını hiçbir tatlının veremeyeceğini belirterek şöyle dedi:
“Gaziantep’te 3-4 tane baklavacı vardı. Satışlar çok iyiydi. Ama şimdi bu sayı 100 civarında. Herkes baklavacılık yapıyor. Hatta her geçen gün baklavacı sayısı artıyor. Aslında bu sayı Gaziantep nüfusuna oranla çok fazla. Dolayısıyla sayı oldukça fazla, mevcutların müşteri sayısı da azalıyor, bunun yanısıra baklava hammaddesi örneğin yağ, fıstık gibi ürünlere sürekli yapılan zamları fiyatlara yansıtmamız baklava satışlarını olumsuz bir şekilde etkiliyor. Daha önceki satışları arar olduk. Eskiden memur da baklava satın alırdı. Ama şimdi pek az bir kesim gelip baklava alıyor. Durumu iyi olan kesimler haricinde baklava yiyen pek kimse kalmadı. Bu durumdan bizler de rahatsız oluyoruz. Hayat pahalılığı halkın her alanda alım gücünü zayıflatıyor.”

“Tatlıcıların keyfi yerinde”
Baklavacıların önemli ölçüde müşterilerini çeken tatlıcılar ise sevinçten dört köşe. Sayıları giderek artan tatlıcıların her kesimden müşterisi var. Baklavacıların önemli rakibi haline gelen tatlıcılar, baklavaya oranla tatlı ve kadayıf fiyatlarının düşük olmasının satışları artırdığını belirtiyorlar. Tatlıcı Cengiz Kıllı, “Ailece yıllardan beri bu işi yapıyoruz. Son zamanlarda lokma, katmer ve kadayıf gibi tatlıları satan iş yerlerinin sayıları giderek artıyor. Ancak müşteri bu işi daha kaliteli yapan işyerlerine gidiyor. Ayrıca baklava fiyatları yükseldikçe bizim satışlarda o derece artıyor. Örneğin lokma tatlının kilosu 100 bin lira. Fıstıklı kadayıfın kilosu ise 175 bin lira. Ama baklavanın kilosu 500 bin ile 850 bin lira arasında değişiyor. Vatandaşın zaten alım gücü yok. O zaman vatandaş tatlı gereksinimini lokma ya da kadayıf yiyerek gideriyor.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *