ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çocuk katliamı!

Çocuk katliamı!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.27
Gelişmiş ülkelerde bebekler önlenemeyen hastalıklardan ölürken, ülkemizde çok basit yöntemlerle,
Gelişmiş ülkelerde bebekler önlenemeyen hastalıklardan ölürken, ülkemizde çok basit yöntemlerle, önlenebilir hastalıklardan can almaya devam ediyor. Her ay 100’ün üzerine 5 yaşın altındaki bebek çocuk hayatını kaybediyor.
Şehrimizde 1996 yılının ilk ü ayında 0-5 yaş grubunda toplam 302 bebek ve çocuk hayatını kaybetti. Çocuklar daha çok enfeksiyon hastalıklarından hayatlarını kaybediyorlar. Eğitim, kültür, ve gelir düzeyi arttıkça çocuk ölümleri azalıyor. Çocuk Hastanesi’nde tedavi gören hastalıkların önemli bir bölümü kenar semtlerden ve köylerden geliyor.

En fazla ölüm önlenebilir hastalıklarda görülüyor
Çocuk Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Ali Bulgur, 0-5 yaş arası ölümlerin genellikle önlenebilir enfeksiyon hastalıklarından kaynaklandığını belirtirken, “En fazla ölümler gastroenderit ve pronkopnomi gibi önlenebilir enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanıyor. Gelişmiş batılı ülkelere baktığımızda ise bu gibi önlenebilir hastalıklarda ölen bebek ve çocuk yok gibi. Onlarda ölümler genelde önlenemeyen kanser gibi ölümler genelde önlenemeyen kanser gibi hastalıklardan kaynaklanıyor” diye konuştu.

Ölüm yaklaşmadıkça doktora gelmiyorlar
Hastanede tedavi amacıyla yatırılan bebeklerin daha çok kenar semtlerde yaşayan ailelere ait olduğunu ifade eden Başhekim Bulgur, “Öncelikle barınma, ısınma, beslenme gibi konulardaki eksiklikler insan sağlığını doğrudan etkiliyor. Hala insanlarımız ayakta ağır şekilde hastalanmadıkça doktora gelmiyorlar. Sonuçta eğitim ve ekonomik düzey basit hastalıkların can almasına neden oluyor” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *