ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekmeğin yağını kim yiyor?

Ekmeğin yağını kim yiyor?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.27
Fırıncılar Odası’nın ekmek fiyatlarının sık sık arttırılmasında, un ve mayanın büyük rol oynadığını belirtirken,
Fırıncılar Odası’nın ekmek fiyatlarının sık sık arttırılmasında, un ve mayanın büyük rol oynadığını belirtirken, un ve mayacılar bunun doğru olmadığını savunuyorlar. Un fabrikası sahipleri fırıncıların bakkala yüzde 25 karla ekmek sattırdığını, bunu da ekmeğin fiyatına yansıttığını belirtirken, bir ekmeğin maliyetinin 9 bin liradan fazla olmayacağını söylüyorlar. Maya bayileri ise yılbaşından bu yana mayanın zamlanmadığını fakat ekmeğe iki kez zam yapıldığını ifade ediyorlar. Fırıncılar Odası ekmeğin maliyetini vermekten kaçınırken, esnafın 2 yıldan bu yana zararına satış yaptığını iddia ediyor.
Soframızda her geçen gün sayısı ve gramajı azalan, ancak fiyatı yükselen ekmek fiyatları ile ilgili olarak görüştüğümüz Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Değirmenciler Derneği Başkanı Ömer Çelik, ekmeğe yapılan zamda un üreticileri olarak yüzde 40 civarında paylarının olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Fırıncılar, bakkala yüzde 25 kar veriyor”
“Fırıncılar yapılan zamdan direkt bizi sorumlu tutmasınlar. Maya ve akaryakıt zamlarının yanı sıra fırıncılar bakkala ekmeği satması için yüzde 25 kar veriyor. Dolayısıyla tüm bunlar ekmek fiyatlarına yansıtılıyor. Fırıncıya sorsan benim bu ekmekten yüzde 5 karım var diyor. Peki o zaman bakkala yüzde 15-25 kar verip niçin ekmek satıyor. Burada bir çelişki var. O zaman bunlar daha fazla kar ediyor ki yüzde 25 bakkala kar veriyor. Unun torbası Ocak ayından bu yana 150 bin lira arttı. Bunun ekmeğe yansıması yalnızca 650 lira civarında. Fırıncılar yılbaşından bu yana ekmeğe iki kez zam yaparak 4-5 bin lira arttırdı. Bugün ekmeğin maliyeti 9 bin lirayı geçmez. Yüzde 10 karla satsalar 10 bin lira yapmaz bile. Fırıncılar bakkalın yüzde 25 karını da içine koyup ekmeği (francala) 12 bin liradan satıyor. O nedenle eğer belediyeler büfeleri fırınlara devretse bakkallarda ekmek satışları olmasa fiyatları yüzde 20 ucuzlayacak. Ayrıca piyasa buğday sıkıntısı var. Bu yüzden de un fiyatları sık sık artıyor. TMO stokladığı buğdayı satarak fiyatlarının artmasına engel olmalı.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *