ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Emlak da kriz

Emlak da kriz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.29
Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe büyük durgunluk yaşanıyor.
Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe büyük durgunluk yaşanıyor. Konut satışları geçen yıllara göre yüzde 202lere düşerken, konut ihtiyacı olanların, bu ihtiyaçlarını erteledikleri, parası olanların ise rant yaratacak kaynaklara yöneldiği ifade ediliyor

Emlak fiyatları astronomik
Gaziantep Türkiye’de emlak fiyatlarının en yüksek olduğu iller arasında geliyor. Göçle birlikte nüfus hızla artarken, belediyelerin toplu konutla ilgili çalışmaları hayata geç geçirmesi ve yeni alanların imara açılmasında yıllardan beri yaşanan ihmalkarlık bir yanda kaçak yapıların kenti duvar gbi çirkin bir şekilde sarmasına nenden olurken, diğer yandan imara açık bölgelerdeki konutların fiyatlarının astronomik düzeyde yükselmesine neden oldu.

Halen şehrimizdeki konut üretimi talebin altında kalıyor. Şu anda şehrimizde Değirmiçem Bölgesi’nde bir daireni fiyatı 3 ile 8 milyar lira arasında değişiyor. Fiyatlarının yüksek olası da ister istemez satışları etkiliyor.
Gaziantyep2te emlak fiyatlarındaki bu durum, emlak sahiplerini olumsuz etkiliyor ve dükkanı veya işyeri olanlar 25-50 milyon liradan ağızlarını açıp, senelik peşinlerle,mark ve dolar depozitolarıyla kapatıyorlar. Gaziantep2teki lira 25-30 milyon lira olan aynı daireyi, İstanbul, Anlara gibi büyük kentlerde yarı fiyatına kiralamak mümkün.
Önceden orta gelir grubunda bir ailenin veya emekli ikramiyesi alan birinin taksitle daire durumu iyi olanlar bile böyle bir imkanı elde edemiyor. Bu durumda belediyelerin toplu konut alanları orta gelir grubundaki insanların en çok rağbet ettiği bölgeler oluyor. Emlak satışlarındaki durgunluk ise elbette özellikle müteahhitleri ve emlakçıları etkiliyor.

“Konuta yönelen yok”
İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Cengiz Gülenler:
“İnşaat Sektöründe sıkıntı yaşanıyor. Mevsimlere göre sektörde suni hareketlilikler varsa da, genelde ülkenin ekonomik şartlarına paralel olarak, inşaat sektöründe durgunluk hakim. Bunun da sebebi, konut ihtiyacı olup ekonomik gücü yeterli olmayan insanlar, konut ihtiyaçlarını erteliyorlar. Ekonomik gücü yeterli olan insanları ise yatırım için konuta değil, faiz ve rant ekonomisine yöneliyor” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *