ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Et değil dert!

Et değil dert!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.28
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.28
Etin kilosu yarım milyona çıkarken, kentimizde satışa sunulan etlerin önemli bir kısmında Brusella tehlikesi bulunuyor.
Etin kilosu yarım milyona çıkarken, kentimizde satışa sunulan etlerin önemli bir kısmında Brusella tehlikesi bulunuyor. Diğer taraftan mevcut et halinde ilkel bir ortamda, sağlıksız koşullarda et satışı yapılıyor.
İyisi Araplara hastalıklısı bize
Bölgemizde yetiştirilen en semiz, en sağlıklı koyun ve kuzular Arap ülkelerine ihraç ediliyor. İhraç edilecek olan koyunlar sağlık taramasından geçirilirken, sağlıklı olanlar ihraç ediliyor. Koyunlarda en fazla Bruksella hastalığı bunduğu ifade ediliyor. Hastalıklı koyunların kaçak yollarla kesildiği ve yaygın bir şekilde tüketildiği kaydedildi.

Et halinde ilkel görüntüler
Toptancı kasapların bulunduğu et hali ise 200’li yılların Gaziantep’in hiç yakışmıyor. Koyun gövdesi sırtta taşınırken, etler sıvasız, badanasız, ömrünü tamamlamış tarihi binadaki küçük dükkanlarda satışa sunuluyor. Gazianteplilerin sağlıklı et yemeleri için kaçak kesiminin önlemesi ve et borsasının bir an önce kurulması gerektiğini belirtiyor.

“Brusella büyük ızdıraplar veren bir hastalık”
Sağlık Müdürü Dr. Ali Şahantürk: “Brusella, çiğ olarak tüketilen süt ve süt ürünleri ile geçen bir hastalıktır. Kemiklere oturan bir hastalıktır. İnsana büyük ızdırap veriri ve zahmetli bir tedavisi vardır. Halsizlik, uzun süreli ateş, eklem ağrıları gibi belirtileri görülür. Ayrıca iç organları da etkiler”

“Hastalıklı hayvan özel ortamlarda kesilmeli”
Veteriner Hekim Sezgin Yurtseven ( Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı): Brusella hastalığına yakalanan hayvanların Tarım İl Müdürlüğü’nün kesiminin yapılması gerek. Brusella özellikle eklem yerlerinde problemler oluşturur. Baş ağrısı, ateş terleme, halsizlik gibi belirtileri vardır. Bulaşıcıdır.”

“Hastalıklı koyunlar her tarafta satılıyor”
Kasaplar Odası Başkanı Yılmaz İsaoğlu: “Suudi Arabistan’a ihraç edilen koyunlar sağlık taramasından geçiriliyor. Sağlıklı olanlar Araplara gönderilirken, Brusella hastalıklı olan koyunlar da yurt içinde tüketiliyor. Şehrimizde kaçak kesim oldukça fazla. Kaçak kesilen hayvanların büyük bir bölümü hastalıklı diyebiliriz.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *