ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İlaçsız tedavi doğru!..

İlaçsız tedavi doğru!..
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.31
İlaç fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapıldı. Eczacılar Odası Başkanı İrfan Karakullukçu,

İlaç fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapıldı. Eczacılar Odası Başkanı İrfan Karakullukçu, Türkiye’de ilaç fiyatlarının halkın alım gücünün çok üzerinde olduğunu söyledi.
Diğer taraftan, fiyatların pahalı olması nedeniyle hastalanan vatandaşlarının reçetede yazan ilaçların tamamını almak yerine bir kısmını almayı tercih ettikleri ifade ediliyor. İlaç fiyatlarına yapılan zammın enflasyonun altında olduğunu ifade eden Karakullukçu, “Ancak ilaçlar pahalı satılıyor. Bunun da nedeni Bakanlıktan ruhsat alınırken, pahalıya alınması. Vatandaş zorunlu bir kullanım maddesi olan ilacı alırken zorlanıyor. Çünkü dar gelirli bir vatandaş hastalansa bir süre hastanede yatsa birkaç maaşını ilaca vermesi gerekiyor” diye konuştu.

200 çeşit ilaç bulunmuyor
Eczacılar Odası Başkanı Karakullukçu, piyasada 200’e yakın ilacın bulunmadığını ifade ederek, “Özellikle önemli bir ilaç olan penisilin grubundan Penadır ve kalp ilaçlarının temininde güçlük çekiliyor” dedi. Karakullukçu, zamlardan önce 64 bin lira olan Bactrin şurubun 278 bin liraya, 253 bin lira olan Supradin’in ise 304 bin liraya çıktığını açıkladı.

“GB ile fiyatlar 6’ya katlanacak”
Yerli ilaç sanayinin tam olarak gelişmediğini ifade eden Eczacılar Odası Başkanı İrfan Karakullukçu, patent yasasının 1998 yılında yürürlüğe girmesiyle ilaçların günümüz koşullarına göre 6 kat daha fazlaya satılacağını bildirdi. Karakullukçu, “Yerli ilaç sanayinin henüz patent yasasına hazır değil. Bu nedenle de birçok ilaç firması batacaktır. Eğer patent yasası yürürlüğe girerse bugün koşullarının da İlaçları 6 kat daha fazlaya satmamız gerekecek. Çünkü firmalar patent ücreti ödeyecek, bunu da vatandaştan çıkartacak” şeklinde konuştu.

“En iyisi hastalanmamak”
İlaç fiyatlarının ve tedavi giderlerinin yüksek olması nedeniyle koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesi gerektiğini söyleyen Karakullukçu, “En iyisi vatandaşın hastalanmaması bunun için de yetkililer koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık vermeli. Bu konuda özellikle eğitici çalışmalara önem verilmeli. Aşılama, temizlik ve eğitim gibi çalışmalara ağırlık verilmeli. İnsanlar eğitilerek hastalığa neden olan etkenler ortadan kaldırılmalı” diye açıklamada bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *