ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Özel ve yabancı sektör enerji üretebilecek

Özel ve yabancı sektör enerji üretebilecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.29
Enerji sıkıntısı her geçen gün artarken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hüsnü Doğan
Enerji sıkıntısı her geçen gün artarken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hüsnü Doğan. Özel ve yabancı sektörün enerji üretmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmadığını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Doğan, dün Vali Vekili Ahmet Ülkü Aktuğ’u ziyaret etti ve sanayicilerle toplantı düzenledi. Vali Vekili Aktuğ, Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ve sanayiciler enerji sıkıntısından yakındılar.

Son yıllarda enerji yatırımlarının yetersiz kaldığını ifade eden Başkan Doğan, “Kurulu güç olarak, 3 b,n 500, 4 bin megavatlık eksiğimiz bulunuyor. Eğer bunu yatırım bedeli olarak hesaplarsak 5,5-6 milyar dolar gibi bir para ediyor. Ancak biz bu orayı hemen temin etsek bile, zaman açısından sıkıntımız var. En kısa süreli olan gaz santrali bile en azınan2-3 yıldan önce faaliyete geçmiyor” diye konuştu.

Enerjiyi pahalı kullanıyoruz”
Enerji Ve tabi Kaynaklar Bakanı Doğan, dün öğleden sonra Gaziantepli sanayicilerle toplantı yaptı. GSO Başkan Vekili Atilla Güner, toplantı sırasında Gaziantepli sanayicilerin çevre illere göre pahalı elektrik kullandığını belirtirken, “Biz Kahramanmaraş’la çok yakınız. İkimize de ürettiğimiz ürünleri İstanbul2a satıyoruz. Ancak Kahramanmaraş Kalkınmada Öncelikli Yöreler Kapsamı’nda olduğu için enerjiyi yüzde 14 daha ucuza alıyor.” Diye konulara Bakan Doğan’ın konuyla ilgilenmesini istedi.

“Yap-işlet devretme”
Enerji yatırımlarında daha önce yap-işlet-devret modelinin uygulandığını, ancak bu modelden yeteri kadar verim alınmadığını söyleyen Doğan, bundan sonra modeli, devret kısmını kaldırarak Yap-İşler haline dönüştüreceklerini bildirdi. Doğan, “Özel ve yabancı sektörün elektrik santrali kurması için gerekli yasal düzenlemeleri hızla yapmaya çalışacağız. Şuanda yabancı sermaye ülkemizde santral kurmak istiyor. Bu konuyu büyük ilgi var. Eğer gerekli yasal düzenlemeler tamamlandığında önemli miktarda yabancı sermaye gelmesini bekliyoruz diye konuştu.

“Enerji tüketimi düşük”
Türkiye’deki enerji tüketiminin dünya ortalamasının yüzde 60’ı kadar olduğunu belirten Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “1996 yılının ilk 4 atında enerji tüketimindeki artış yüzde 14 civarındadır. Enerji tüketimi ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılıdır. Türkiye’de kişi başına tüketilen enerji yıllık 1350 kilovat saattir. Ancak bu rakam değildir. Yani mesele çok ciddidir. Köklü tedbirler gerekiyor. biz bu konuya da devlet olarak üzerimize düşeni yapacağız. Ancak özel sektöründe kendi enerjisini üretme imkanını sağlayacağız”
Cengiz, elektrik enerjisi üretimi yetersizliğinin, ülkenin önündeki en büyük sorunlardan biri olduğunu belirterek, “elektrik kullanımında ilke, en az harcama ile en fazla yararı elde etmek olmalı” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *