ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Şıra Han’ının restorasyonu yılsonunda tamamlanacak

Şıra Han’ının restorasyonu yılsonunda tamamlanacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.52
5 yıl önce çıkan yangından büyük zarar gören tarihi Şırahan’ının restorasyonuna başlanıyor.
5 yıl önce çıkan yangından büyük zarar gören tarihi Şırahan’ının restorasyonuna başlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, hanın restorasyonu için hazırlanan proje uyarınca, birinci bölüme yönelik olarak 12 Mart’ta, 258 milyar 328 milyon lira keşif bedeli üzerinden ihale düzenlendi. İhale, tarihi hanın, Şahinbey Belediyesince geçmişte hizmet binası olarak kullanılan bölümünde, çalışmaların yılsonuna kadar bitirilmesini öngörüyor.
Hanın bütünüyle restorasyonunun büyük kaynak ve zaman gerektirdiğine dikkati çeken yetkililer, “Hanının bütünüyle restore edilmesine, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan alınan izin doğrultusunda, önümüzdeki yıllarda devam edilecek” diye konuştu.
“Kapılarına kilit vuruldu”
Araştırmacıların 210 yıl önce yaptırıldığını belirledikleri Şırahanı, uzun yıllar kentteki en hareketli mekânların başında geldi. Elektrik kontağından çıktığı belirlenen yangın sonucu önemli ölçüde tahrip olan Şırahanı, içindeki esnaf tahliye edilerek, kaderine terkedildi. Kapıları kilitlenen Şırahanı, uzun yıllar Gaziantep’in hububat, bakliyat, üzüm ve üzüm ürünleri borsası oldu.
1933 yılında kenti ziyareti sırasında şükran ifadesi olarak Atatürk’e hediye edilen, Atatürk’ün ise belediyeye armağan ettiği Şırahanı, kentteki birinci derecedeki anıtsal yapılar arasında yer alıyor.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *