ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Üreticiler örgütlenmeli”

“Üreticiler örgütlenmeli”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.26
Türkiye İhracatçılar Birliği Üyesi ve GTO Başkan Vekili Ali Şahindal, ithal edilen her hayvanın bir üretici ailesini yıktığını açıkladı.
Türkiye İhracatçılar Birliği Üyesi ve GTO Başkan Vekili Ali Şahindal, ithal edilen her hayvanın bir üretici ailesini yıktığını açıkladı.

Türkiye’de 1980 öncesi en büyük ihracat sektörünün canlı hayvan olduğunu, bugün ise tam tersine en sonda gelen sektör haline geldiğini kaydeden TİM Üyesi ve GTO Başkan Vekili Şahindal, “Hükümetlerin uyguladıkları yanlış tarım politikaları yüzünden Türkiye’de hayvancılık sektörü büyük darbe gördü. Şimdi bu sektör ihracatta en sonda geliyor. Oysa bir zamanlar hem bölgenin hem de Türkiye’nin önde gelen ihracat sektörüydü. Hayvancılığın bugün yüzüne bakan bile yok” diye konuştu.

“Hayvancılık yapan batıyor”
Türkiye’deki hayvan sayısının giderek azaldığını, iç piyasadaki fiyatlar ile dış piyasadaki fiyatların birbirini tutmadığını, bunun da ayrı bir sıkıntı yarattığını ifade eden Şahindal şunları söyledi:
“Hayvancılık sektörünü bitirdiler. Bu işi yapan insanlar tek tek batıyor. Örneğin, 6 ay önce besici kilosu 115-130 bin liraya hayvan, kilosu 6500 lirayaarpa, 3 bin liraya saman 400 bin liraya da yem satın aldı. Dolar da o zaman 46 bin liraydı. Bugüne dönüp baktığımızda hayvanın kilosunda fazla bir artış olmazken, arpanın kilosu 15 bin, dolar 67 bin lira, yemin kilosu ise 800 bin liraya yükselmiş durumda. İşte besiciler bu yüzden batıyor. Hayvancılık yapan 6 ay dayanmıyor. Çünkü yem ve arpa fiyatları sürekli artıyor. Buna paralel olarak dolar da yükseliyor. Eskiden devlete ait olan TMO arpa alırdı, ama geçen yıl almadı. Dolayısıyla piyasaya tefecilerin elinde kaldı. O zaman 3 bin liradan arpa satın alan bu insanlar şimdi peşin fiyatta 15 bin liraya arpa satıyor.

Şahindal, böyle olumsuzlukların olmaması için üreticilerin örgütlenmesi gerektiğini belirterek, devletin üreticiye sahip çıkması, yem ve ihracatta desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *