ANASAYFA arrow right Güncel

Elektrik zammı esnafı çıkmaza sürüklüyor

Elektrik zammı esnafı çıkmaza sürüklüyor
YAYINLAMA: 04 Temmuz 2024 / 19.19
GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2024 / 19.19

1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mesken elektriğine yüzde 38, tarımsal faaliyetler için kullanılan elektriğe yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektöründe kullanılan düşük kademeli elektriğe yüzde 38 ve yüksek kademeli elektriğe ise yüzde 20 zam geldi

Ekonomik sıkıntıyı iliklerine kadar hisseden yüksek enflasyon karşısında ayakta kalma mücadelesi veren küçük esnaf bir darbede elektriğe yapılan zamdan aldı. Hayat pahalılığı karşısında insanların alım gücünün düştüğünü dolayısıyla da bunun işlere yansıdığını dile getiren esnaf, elektriğe yapılan zammın gözden geçirilmesini talep etti.
Elektriğe yapılan zam gözden geçirilmeli
Küçük esnafın en büyük giderlerinin enerji, işçilik ve kira olduğunu belirten Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar, Baklavacılar ve Kafeciler Odası Başkanı Abdülkadir Katmerci, maliyetlerin artmasının esnafı çıkmaza sürüklediği belirtti, elektriğe yapılan zammın yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Evine ekmek götürmeye çalışan küçük esnaf desteklenmeli
Esnafın desteklenmesi çağrısında bulunan Katmerci, ‘Kendi yağında kavrulan, geçimi sağlamaya çalışan, evine ekmek götürmek için mücadele eden KOBİ dediğimiz küçük esnafın ayakta kalabilmesi, varlığını devam ettirebilmesi ve ışıkların sönmemesi için desteklenmesi lazım. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından enerji kullanımına kota üzerinden yeniden bir fiyatlandırma yapmasını talep ediyoruz’’ şeklinde konuştu.
Enerjiyi ödeyemez duruma gelecek olan işletme kapanmak zorunda kalacak
Katmerci, ‘’Bir işletmeye 1000 veya bin 500 lira elektrik faturası gelirken, 5-6 bin liraya yükseldi. Yeniden elektriğe gelen zam ile birlikte faturalar daha da kabaracak. Birçok işletmenin maliye ile sigorta borcu dururken, mevcut enerjiyi de ödeyemez duruma geldiğinde ister istemez işletmesini kapatmak zorunda kalacak’’ uyarısında bulundu.
Esnaf dayanabildiği kadar dayanıp süreci atlatmaya çalışıyor
Öngörülemeyen ve kontrol edilemeyen fiyat artışlarını ürünlere yansıtmak zorunda kaldıklarını sözlerine ekleyen Katmerci, artışların fiyatlara yansıması sonucunda işlerde düşüş yaşandığının altını çizdi. ‘’Şu anda en iyi işletme yüzde 35-40 oranında çalışıyor. Bu da zor durumda olduğumuzun bir göstergesi. Kapanmalar ve sektörel daralma yılın son çeyreğinde daha net görülür hale gelecek. Esnaf dayanabildiği kadar dayanıp süreci atlatmaya çalışıyor’’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *