ANASAYFA arrow right Güncel

Gelir ve vergide adaletsizlik büyüyor

Gelir ve vergide adaletsizlik büyüyor
YAYINLAMA: 03 Temmuz 2024 / 18.45
GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2024 / 18.45

Gelirde ve vergide adaletsizliğin büyüdüğüne dikkat çeken DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, 2021 yılı son çeyreğinde başlayan döviz krizi ve artan fiyatların emeğiyle geçinenlerin alım gücünde ciddi kayıplara yol açtığını ifade etti

Güdücü, ‘’Tartışmalı TÜİK rakamlarıyla bile resmi yıllık enflasyon oranı yüzde 80’leri, gıda enflasyonu yüzde 100’ü aştı. İşçiler, emekçiler, emekliler, dar gelirliler ise enflasyonu çok daha şiddetli hissetti. Yüksek enflasyon tüm ücretli çalışanların ve emeklilerin gelirlerini hızla eritti ve eritmeye de devam ediyor. Ülkeyi yönetenler ise bizlerin gelirlerindeki büyük gerilemeyi adeta politikalarının başarılı bir çıktısı olarak görüyorlar. Tam da bu anlayış çerçevesinde Aralık 2023’te belirlenmiş olan ve açlık sınırının dahi altında kalan asgari ücretin artırılmayacağını söylüyorlar’’ ifadelerini kullandı.

İşçilerin vergi yükü artıyor

İşçilerin gelirini korumayan, asgari ücreti artırmayan hükümetin, işçilerin üzerindeki ağır vergi yükünü düşürecek düzenlemeleri de hayata geçirmediğine dikkat çeken Güdücü, ‘’Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünde büyük kayıp yaşayan çalışanların eline geçen net ücretleri de yılın ikinci yarısında artan vergi ve kesinti yükü nedeniyle daha da düşüyor. Gelir vergisi oranlarının yüksekliği, vergi tarife dilimlerindeki adaletsizlikler ve asgari ücret vergi istisnasının çalışanlar aleyhine uygulanması sebebiyle işçilerin vergi yükü artıyor’’ açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin en zengin yüzde 1’inin serveti ülkenin servetinin yüzde 40’ını oluşturuyor

Dolaysız vergiler yanında dolaylı vergilerin yüksekliğinin de çalışanların vergi yükünü artırdığını sözlerine ekleyen Güdücü, ‘’Bir yandan gelir vergisi bir yandan dolaylı vergiler, ülkenin vergi gelirlerinin önemli bir kısmını çalışanlardan karşılanmasına yol açıyor. İşverenlere ise vergi indirimleri ve prim destekleri sürüyor. Gelirdeki ve vergideki adaletsizlik servetlere de yansıyor. Türkiye’de en zengin yüzde 1’in servetinin bütün ülkenin servetinin yüzde 39,5’ini oluşturmasına rağmen büyük servet sahiplerine uygulanacak herhangi bir vergi düzenlemesi akıllarından bile geçmiyor’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *