Finansman sıkıntısının artmasıyla birlikte, işletmelerin konkordato taleplerinde büyük artış yaşandı. Yılın 5 ayında mahkemelerce verilen konkordato geçici mühlet kararı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97 artarak 967’ye ulaştı. Aynı dönemde en riskli sektör tekstil olarak öne çıktı.
Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın haberine göre, finansman krizinin ağırlaştığı 2025 yılı, konkordatolar açısından da parlak bir tablo çizmiyor. Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, mahkemelerce konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı mayıs ayında 185 oldu. Ocak-Mayıs döneminde verilen konkordato geçici mühlet kararı sayısı ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 97 artarak 967’ye ulaştı. 2023’ün tamamında verilen 1723 konkordato geçici mühlet kararı ile tüm zamanların yıllık konkordato rekoru kırıldığı düşünüldüğünden, eğrinin bu şekilde devam etmesi halinde bu yıl sonunda yeni bir rekor gelebilir.
Mayıs ayı verileri incelendiğinde, geçen ay konkordato kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 164 olurken, mahkemeler geçen ay 129 dosya için de konkordatonun reddi kararı verdi. Yine aynı ayda 24 dosya için iflas kararı verilirken, 6 dosya için de tasdik kararı verildi. Ocak-Mayıs döneminde ise kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 242 artarak 690’a çıkarken, aynı dönemde konkordatonun reddi kararı verilen dosya sayısı yüzde 98 artışla 462’ye yükseldi. İflas kararlarında da artış dikkat çekiyor. Buna göre, mahkemelerin verdiği iflas kararı sayısı yılın ilk 5 ayında yüzde 75 artışla 77’ye çıktı. Konkordatolarda en riskli sektör olarak tekstil öne çıkarken, yılın ilk beş ayında söz konusu sektörde geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 71 oldu. T24