ANASAYFA arrow right Güncel

Mahkemenin, 10 Ekim katliamını insanlık suçu saymaması hukuki değil

Mahkemenin, 10 Ekim katliamını insanlık suçu saymaması hukuki değil
YAYINLAMA: 08 Temmuz 2024 / 19.41
GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2024 / 19.41

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı önünde KESK DİSK TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Emek, Barış Ve Demokrasi için buluşan on binlerin katıldığı mitingde IŞID’in bombalı saldırısı sonucu 103 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce insan da yaralanmıştı. Sonrasında başlayan dava ve yargılama süreci 9 yıl sonra tamamlandı

Tutuklu bulunan 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, sanık Erman Ekici’ye ise, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ , ‘Silahlı terör örgütü faaliyetleri kapsamında kasten nitelikli öldürme’ suçlarından 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.

KESK Dönem Sözcüsü İsmet Karatay, ‘’IŞİD 10 Ekim katliamında açıkça siyasal, felsefi ve dini saiklerle hareket etti. Diyarbakır ve Suruç katliamlarından sonra 10 Ekim’le saldırılarının planlı ve belli siyasal amaçlar güttüğünü kanıtladı. Maddede tanımlı tüm kriterler açısından incelendiğinde de görülecektir ki 10 Ekim katliamı insanlık suçu kapsamında bir katliam’’ dedi.

Karatay, ‘’Mahkemenin insanlık suçu kararı almaması hukuki değil iktidarın ve siyasal atmosferin etkisi altında alınmış bir karar. Yargı, dini ve siyasi saiklerle 103 insanın öldürülmesine, yüzlercesinin yaralanmasına yol açan 10 Ekim Katliamını adi bir suç olarak niteleyerek bu dönemin yargısal karakterini özetleyecek bir karar verdi’’ ifadelerine yer verdi.

Bazı siyasetçiler ya da dönemin başbakanı tanık olarak dahi mahkemeye davet edilmedi

Olayın gerçekleştiği dönemde devrede olan devlet politikası, ardı arkası kesilmeyen katliamlar zinciri, katliamdan sonra ne kadar oylarının arttığının anketlerle hesaplanması ve diğer birçok gelişme katliamın arka planı hakkında önemli ipuçları verdiğini sözlerine ekleyen Karatay, ‘’Dava süresince tek bir güvenlik görevlisi ya da idari yetkili, siyasi temsilci yargılanmamıştır. 10 Ekim katliamının adını da vererek ‘İki seçim dönemi arasında olanları açıklama’ tehdidinde bulunan bazı siyasetçiler ya da dönemin başbakanı tanık olarak dahi mahkemeye davet edilmedi’’ hatırlatmasını yaptı.

Yıllarca da sürse davanın takipçisi olacağız

‘Çok açık ki, Sivas Madımak katliamı davasında olduğu gibi yargı sürecinin sonunda dava zaman aşımına uğratılmak isteniyor’ diyen KESK Dönem Sözcüsü İsmet Karatay, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Öte yandan gerek mahkemenin ve gerekse de iktidarın bir diğer amacı iktidarı katliamdaki sorumluluğundan kurtarmak. İzin vermeyeceğiz. Mahkeme bu aşamada kağıt üzerinde ne karar almış olursa olsun gerek ulusal ve gerekse de uluslararası hukukta 10 Ekim katliamı IŞİD’in gerçekleştirdiği bir insanlık suçudur. Emek ve demokrasi mücadelemizdeki yeri de böyle tanımlandı. Yıllarca da sürse davanın takipçisi olacak, gerçek suçluların ortaya çıkması için fiili, meşru ve hukuki mücadeleyi inatla sürdüreceğiz.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *