ANASAYFA arrow right Güncel

Suriyeliler’e yönelik saldırılar endişe verici

Suriyeliler’e yönelik saldırılar endişe verici
YAYINLAMA: 02 Temmuz 2024 / 12.38
GÜNCELLEME: 02 Temmuz 2024 / 12.39

Kayseri’de Suriyelilerin iş yerleri, araçları ve evlerine yönelik saldırılar yapılmasının ardından bu gece de Hatay, Gaziantep, Konya, Urfa gibi pek çok kentte benzer görüntüler ortaya çıktı.

Kayseri’nin Danişmentgazi Mahallesinde pazar akşamı Suriyelilerin iş yerleri, araçları ve evlerine yönelik saldırılar yapılmasının ardından bu gece de Hatay, Gaziantep, Konya, Urfa gibi pek çok kentte benzer görüntüler ortaya çıktı.

Suriyeli sığınmacılara yönelik pazar akşamı Kayseri’de başlayan saldırılar, bir gün sonra pek çok kente yayıldı. Kayseri’nin Danişmentgazi Mahallesinde, pazar günü Suriyeli bir çocuğun yine Suriyeli bir erkek tarafından taciz edildiği iddiası üzerine başlayan olaylarda, mahalledeki pek çok işyeri ve araç tahrip edilmiş, bazı evlere saldırılar düzenlenmişti.

Kayseri’de gerginlik kşam saatlerinde yeniden başladı. Melikgazi ilçesindeki Danışmentgazi, Osmanlı, Selçuklu ve Hürriyet Mahallesi ile Kocasinan ilçesindeki Argıncık, Sahabiye ve Fevziçakmak mahallelerinde sokağa çıkan gruplar, Suriyelilerin iş yeri ile araçlarını ateşe verdi. Suriyelilerin evlerine taş attı. Polis, gruplara TOMA ve biber gazı ile müdahale etti. Sokak aralarındaki çöp tenekeleri yollara devrildi. Olayla ilgili çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polisin müdahalesi ile olaylar sonlandırıldı. 

Öte yandan benzer görüntüler, pazartesi akşamı itibariyle pek çok kentte ortaya çıktı. Gaziantep’te Türkiye bayrakları taşıyarak sloganlar atan ve tekbir getiren kalabalık bir grup Suriyelilerin MA (Misafir Araç) plakalı araçlarını tahrip etti. Suriyelilerin yaşadığı mahallelerde ellerinde sopalar bulunan kişilerin sloganlar atarak yürüdükleri görüldü. Gaziantep’te yolda yürüyen Suriyeli bir genç de etrafını saran kişiler tarafından bıçaklandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Twitter/X hesabından yaptığı açıklamada, yaşanan olayların Erdoğan’ın açıklamalarından sonra gelmesinin tesadüf olmadığını söyleyerek, “Türk milleti ve Türkiye’mizin âli menfaatlerini merkeze koyan yeni gelişmeleri baltalamak için, kökü dışarda olan çirkin bir oyun oynanmaya çalışılıyor” dedi ve sükunet çağrısı yaptı.

Sosyal medyada yayılan görüntülerde Konya’da da sokağa çıkan bir grubun Suriyeli bir bakkalı darp ettiği iddia edildi.

Bursa’da Suriyelilerin yoğun yaşadığı Çarşamba Mahallesi’nde toplanan gruba polis müdahale etti.

Hatay Reyhanlı’da toplanan bir grup da Suriyelilerin iş yerlerine yöneldi.

Antakya’da Türk bayraklarıyla sokağa dökülen bir grup, mülteci karşıtı sloganlar "Ülkümde mülteci istemiyorum" diyerek konvoy oluşturdu. Polis ekipleri geniş güvenlik önlemi alırken, topluluk Suriye aleyhine sloganlar attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

Kırıkhan ilçesinde ise saat 22.30 sıralarında Hassa, Kanatlı, Nuriye Civelek ve Reyhanlı caddelerinin kesiştiği kavşakta toplanan kalabalık, ellerinde Türk bayraklarıyla konvoy oluşturdu. Topluluk, mülteciler aleyhine sloganlar atarken, Cumhuriyet Mahallesinde küçük bir grup, Suriyelilere ait manav dükkanını ateşe verdi. Bayırbucak Caddesi'nde iki telefonu dükkanı da yine kalabalık tarafından tahrip edildi. Suriyeli mültecilere ait cep telefonu aparatlarının satışının yapıldığı iş yerinin camları kırılıp, eşyalar dağıtıldı. Manav dükkanında çıkartılan yapgın itfaiyenin müdahalesiyle kısa sürede söndürülürken, tahrip edilen cep telefonu dükkanlarının bulunduğu bölge ise polis tarafından korumaya alındı. Olaylara karıştığı belirlenen 8 şüpheli gözaltına alındı. Bayırbucak Caddesi'nde toplanan kalabalık, polis ikazlarının ardından dağıldı.

Şanlıurfa Akçakale ve İstanbul Sultanbeyli’de de sokağa gruplar Suriyeliler aleyhinde sloganlar atarak yürüdü.

Antalya'nın Serik ilçesinde dün saat 23.00 sıralarında Serik eski Cuma pazarı mevkiinde toplanan bir grup, sloganlar atarak meydana geldi. Grup ilçenin çeşitli bölgelerinde oturan Suriyelilere ait araçlara taşlar atarak zarar verdi, ters çevirdi. Suriyelilere ait bir motosiklet cadde ortasında ateşe verilerek yakıldı. Grup motosiklete müdahale etmek için gelen itfaiye ve sağlık ekiplerine engel oldu. Gece ilerleyen saatlerde eylemciler, Suriyelilere ait iş yerlerine taşlarla saldırıp camlarını kırdı. Olaylara Serik ilçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, Çevik Kuvvet, Antalya İl Emniyet Müdürlüğünden takviye olarak gelen Çevik Kuvvet ve TOMA'lar ile İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı jandarma timleri müdahale etti. Serik Kaymakamı Cemal Şahin, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Demir, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Ayhan Aktürk de eylemcileri yatıştırmaya çalıştı.

Belediye Başkan Yardımcısı Halil Demir, polis aracının hoparlöründen toplananlara seslenerek “Lütfen arkadaşlar herhangi bir olaya sebebiyet vermeyelim. Duyarlı olalım ve dağılalım. Herkes evine gitsin. Polisimize yardımcı olalım" dedi. Olaylar, polisin çabasıyla saat 03.00 sıralarında yatıştırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma günü yaptığı “Suriye ile normalleşme” ve Suriye devlet başkanı Beşşar Esad ile yeniden görüşebileceği yönündeki açıklamaların ardından başlayan olaylar dikkat çekiyor. Pazar akşamı Kayseri’de yaşanan olayların ardından pazartesi günü Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin kontrolünde olan bölgelerde de tansiyon yükselmiş ve kamu binaları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin konuşlandığı binalara saldırılar düzenlenmişti. Suriye’de yaşanan bu olayların ardından TSK da bölgeye takviye kuvvetler sevk etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *