ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Güneydoğu Çiftlik!

Güneydoğu Çiftlik!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.18
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.18
Bölgemizde tarımın geliştirilmesi ve tarımın geliştirilmesi ve tarım üreticisinin devlet tarafından desteklenmesi amacıyla kurulan Güneydoğu Birlik,
Bölgemizde tarımın geliştirilmesi ve tarımın geliştirilmesi ve tarım üreticisinin devlet tarafından desteklenmesi amacıyla kurulan Güneydoğu Birlik, artık çiftçiyi desteklemek yerine köstekliyor. Siyasilerin arenası haline gelen Birlik alımlara giremiyor, girse de çiftçinin parasını ödeyemiyor. Birliğin verdiği taban fiyat ise çoğu zaman serbest piyasanın gerisinde kalıyor.

Politikacıların arpalığı
Merkezi Gaziantep’te bulunan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne bağlı 27 kooperatif ve 33 bini aşkın üyesi var. İktidar da olan partilerin arpalığı olmaktan kurtulamayan Birlik bünyesinde 290 kişi istihdam ediliyor. Ancak 150 kadar personelin yeterli olduğu belirtiliyor. Çalışanlar siyasi görüşlerine göre işe alınıyor veya işten çıkartılıyor.

İki başlı yönetim
Güneydoğu Birlikte iki başlı yönetim var. Birisi icra organı olan Genel Müdürlük, diğeri ise karar organı olan Yönetim Kurulu. Bu nedenle Güneydoğu Birliğe “iki kocalı” da denilebilir. CHP’li Genel Müdür ile DYP’li Yönetim Kurulu üyeleri hiçbir zaman anlaşmıyorlar. Yönetim Kurulu toplantısında alınan ve gizli kalması gereken kararları, toplantı biter bitmez duymayan kalmıyor. İnsanlar siyasi nüfuslarını kullanarak kalitesiz ürünlerini Birliğe fahiş fiyatla satıyorlar.

Kavga Su yüzüne çıktı
Genel Müdür Hasan Öztürkmen ile Yönetim Kurulu üyeleri arasında 4 yıldan beri devam eden huzursuzluk, seçimler nedeniyle tamamen su yüzüne çıktı. 20 Ocak’ta yapılması gereken genel kurul toplantısı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın emri ile iptal edildi. Bu karar yönetim kurulu üyeleri, seçimlerin iptalinden Hasan Öztürkmen’i yetkisi olmadığı halde makam işgal etmekle, devletin telefon ve faksını kullanmakla suçladılar.

Birlik Görevini tamamladı
Çiftçiye destek olmak amacıyla kurulan kurum, artık bırakın destek olmayı zarar vermeye başlıyor. Birlik en fazla mercimek ve Antepfıstığı alımı yapıyor. Ancak devletin verdiği fiyat son yıllarda serbest piyasanın altına düşüyor. Alımlara güçlükle giren Birlik, çiftçinin parasını ödemekte de büyük sıkıntılar çekiyor.
Güneydoğu birliğin bundan sonra ürün alımlarına girp girmeyeceği de belli değil. Çünkü tarımda devlet desteği kaldırılırken, Güneydoğu birlik bütün çabalara rağmen bu yıl Antepfıstığı alımlarına giremedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *