ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye'nin tarihi dokusu ve zenginlikleri daha iyi anlatılmalı

Türkiye'nin tarihi dokusu ve zenginlikleri daha iyi anlatılmalı
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2024 / 10.22
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2024 / 10.22

GTO Başkanı Mehmet Aslan, AB ülkelerinin kafasında oluşan soru işaretlerini ortadan kaldırmak için Türkiye’nin tarihi dokusu, doğal zenginlikleri ve ekonomisinin daha etkin bir şekilde tanıtılması gerektiğini söyledi.

Aslan, GTO’nun Ekim ayı olağan meclis toplantısı sonrasında yaptığı değerlendirmede ilerleme raporunun tavsiyeler bölümünde yer alan (müzakere sürecinin sonucunun önceden garanti edilemeyecek açık uçlu bir süreç olduğu) görüşünün raporun en rahatsızlık uyandıran bölümü olduğunu vurguladı.

AB tarafından müzakerelerin katılımla sonuçlanma ihtimalinin de göz önünde durdurulduğu anlamına gelen bu ifadenin sürecin ruhuna aykırı ve ilişkilerin gelişmesini engelleyici bir unsur olduğunu, AB’nin Türkiye’ye yaptığı haksızlığa 17 Aralık’ta son vermesini temenni ettiğini kaydeden Aslan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “17 Aralık’ta yapılacak zirve sonunda Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin kabul edileceğine kesin güvence verilmeli ve farklı uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır. AB ülkelerinde kafalarda oluşan soru işaretlerini ortadan kaldırmak için AB ülkelerinde ve kamuoyunda Türkiye’nin tarihi dokusu, doğal zenginliği, ekonomisi, eğitim sistemi ve diğer yönleriyle daha etkin bir şekilde tanıtılması gerekiyor. Bunun için zaman kaybedilmeden çalışmalara başlanmalıdır.”

Aslan, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörünün Aralık ayında sunacağı raporun ilk taslağının belli olduğunu, raporun hemen hemen 6 Ekim tarihinde yayımlanan ilerleme raporu ile aynı olduğunu, raporda Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformlar ve AB standartlarına ulaşılması için sergilenen etkileyici çabanın altının çizildiğini ifade etti.

Bütçeyi değerlendirdi

Aslan, 2005 yılı bütçesine ilişkin rakamsal verilerin kamuoyuna açıklandığını, gelir hedefinin 126 katrilyon olduğunu belirtti. Bunun anlamının gelirde yüzde 16.3 oranın da artış bekleyişi olduğunu ifade eden Aslan, harcama hedefinin 155 katrilyon lira olarak belirlendiğini, bunun yüzde 9.1 oranın da artış demek olduğunu kaydetti. Bütçe açığının 29.1 katrilyon liraya indirilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Aslan, bütçenin en çarpıcı yanının sosyal güvenlik kurumları açıkları için bütçeden yapılacak aktarma olduğunu ve transfer bütçesinin sosyal güvenlik kurumlarına 22 katrilyon lira ayrılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *