ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yaptıkları hayrın bedelini gider olarak gösteriyorlar

Yaptıkları hayrın bedelini gider olarak gösteriyorlar
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2024 / 10.24
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2024 / 10.24

Uyanık hayırseverler!

Defterdar Recep Karapınar, bazı mükelleflerin fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine doğrudan gıda bağışı yaparak bunu gider kaydettiğini, böyle bir uygulamanın yanlış olduğunu belirtti.

Son derece yanlış bir uygulama

Defterdar Recep Karapınar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40 ve 89. maddelerinde, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun ise 17. maddesinde yapılan değişikliklerle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde gıda bankacılığı kapsamında bağışlanan gıda maddelerinin maliyet bedellerinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması ve bu teslimlerin Katma Değer Vergisi’nden istisna edilmesine yönelik düzeltmelere yer verildiğini belirtti.

Kanun yanlış uygulanıyor

Fakirlere yardım amacıyla özellikle Ramazan ayında yoğun olarak yapılan gıda maddesi bağışlarında, ilgili kanun maddelerinin yanlış uygulandığını, bu anlamda bazı mükelleflerin fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine doğrudan gıda bağışı yaparak bunu gider kaydettiğini ifade eden Karapınar, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “Böyle bir uygulama yanlıştır. Zira fakirlere yapılan gıda yardımlarının Gelir ve Kurumlar vergilerinde gider yazılması ve Katma Değer Vergisi’nden müstesna tutulması için gıda bağışının bu amaçla kurulan ve tüzük veya senedinde ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yapabileceği hükmü bulunan dernek ve vakıflarla yapılması gerekiyor. Ayrıca, gıda bankacılığı kapsamında yapılacak bağışların gıda maddesi olması gerekli. Giyim, kırtasiye gibi maddeler bu kapsamda değerlendirilmeyecektir. Keza, bağışa konu gıda maddesi mutlak suretle faturayla belgelendirilmesi ve taşıma irsaliyesi ile taşınmalıdır. Yapılan gıda bağışının gider kaydedilmesi için herhangi bir ön koşula bağlı olmadan bedelsiz yapılması lazım.”

Mükellef prosedüre uygun davranmalı

Karapınar, konuya duyarlı mükelleflerin prosedüre uygun olarak gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara yapılan gıda maddesi bağışlarının tamamının gelirden düşürülebildiğini ifade etti.

Mükelleflerin, ödeyecekleri verginin tamamını gıda maddesi bağışına harcayabileceklerini ve hatta fazlasını dahi ödediklerinde zarar göstererek bir sonraki yıl gelirinden düşebileceklerini ifade etti.

Karapınar, açıklamasını şöyle tamamladı: “Ramazan ayında artan gıda maddesi bağışlarının mükellefler tarafından yanlış uygulamalara mahal vermeden uygulanması amacıyla defterdarlığımız tüm tereddütleri gidermek üzere müracaat eden mükelleflere yazılı açıklama yapacaktır.”

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *