ANASAYFA arrow right Güncel

2024 yılından umduğunu bulamayan galericiler umutlarını 2025’e bağladı

2024 yılından umduğunu bulamayan  galericiler umutlarını 2025’e bağladı
YAYINLAMA: 03 Ekim 2024 / 18.05
GÜNCELLEME: 03 Ekim 2024 / 18.05

Araç kredilerinin yükselmesi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle insanların alım gücünün düşmesi sonucunda ikinci el araç alım-satım sektöründe yaprak kımıldamaz hale geldi. Satışların yüzde 75 oranında gerilediği sektörde esnaf, geleceği görememekten endişe duyuyor.

Banka kredisi düşmeli, ekonomi düzelmeli ve enflasyon dizginlenmeli

2024 yılından istedikleri satışları yapamadıklarını söyleyen Gaziantep Oto Center Dernek Eski Başkanı Doğan Aslan, ‘’Banka kredisi düşer, ekonomi düzelir ve enflasyonu dizginlerlerse önümüzde ki yılın iyi olacağını düşünüyoruz’’ şeklinde konuştu.

Satışlarımız önceki yıllara göre yüzde 75 oranında düştü

Bir yıldan beri ikinci el oto alım-satım sektörünün ciddi bir sıkıntı içerisinde olduğunu hatırlatan Aslan, ‘’Büyük firmaların finans kuruluşları olduğu için onlarda araç satabiliyorlar, ama ikinci oto alım satım yapan esnafın ise böyle bir imkanı yok. Biz ancak nakit para ile satabiliriz veya müşteri isterse banka kredisi kullanabilir. Olaya bu açılardan bakınca satışlarımız önceki yıllara göre yüzde 75 oranında düştü’’ tespitinde bulundu.

Araç fiyatları 1,5 yıl önce satılan araç fiyatlarının gerisine düştü

Fiyatlarda herhangi bir yükselmenin yaşanmadığını sözlerine ekleyen Aslan, ‘’Sıfır araçlarda zam oldu ancak kampanya yapılarak fiyatları tolere ediyorlar. Lakin ikinci el araçlarda böyle bir durum söz konusu değil. Şu anda araç fiyatları 1,5 yıl önce satılan araç fiyatlarının gerisine düştü. Aracın değerinden 5-10 bin lira düşersen satılıyor, ama değerinde satmak isterseniz ise o zaman beklemek zorunda kalıyorsunuz’’ dedi.

‘Dar günün ömrü kısa olur’ denilir ama bu biraz uzun sürdü

Enflasyonun tek haneli rakamlara gerilemesi ve banka kredilerinin düşürülmesi gerektiğini kaydeden Aslan, ‘’2-3 yıl önceki piyasa şartlarına dönülürse insanların alım gücü olur. Bu da doğal olarak hem bizim hem de başka sektörlerin canlanmasını sağlar. Çarkımızı şimdiki kazançlarımız ile dönmüyor. 35 yıllık bir firma olmamıza rağmen giderlerimizi karşılayamıyoruz. Birikimi olan esnaf ayakta duruyor. ‘Dar günün ömrü kısa olur’ denilir ama bu biraz uzun sürdü’’ şeklinde konuştu.

Geleceğimizi göremiyoruz

Sektörün tekelleşmeye doğru gittiğini ifade eden Aslan, ‘’Son 10 yıldan beri araba alım-satım yapan firmaların sayısı her gün artıyor. Firma sayısı kadar da ihale şirketleri bulunuyor. Türkiye genelindeki filo şirketlerinin sayısını bilemiyoruz. Araç alım satımı bu şirketler üzerinden yapılıyor. Daha önce sektörün oyuncuları olan bizler şimdi figüran konumuna geldik. Geleceğimizi de göremiyoruz’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *