ANASAYFA arrow right Güncel

'Borçtan ve hayalden vergi alma'

'Borçtan ve hayalden vergi alma'
YAYINLAMA: 13 Ekim 2024 / 17.27
GÜNCELLEME: 13 Ekim 2024 / 17.27

Kredi kartı limitleri yüksek enflasyon nedeniyle zorunlu olarak artarken 100 bin TL üzeri limiti bulunan kişilerden 'savunma katkı payı' olarak vergi alınması girişimine tepki sürüyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, öneriyi 'hayalden vergi almak' diye niteledi.

Kredi kartlarında 100 bin liranın üzerindeki limitlerden Savunma Sanayii Fonu için yıllık 750 liralık ödeme alınmasının planlanmasına tepkiler sürüyor. Birçok kişi borçtan vergi alınması anlamına gelen düzenlemeye tepki olarak limitlerini 99 bin bandına çekip sosyal medyada paylaşım yaparken, ekonomistler de düzenlemedeki sorunlara dikkat çekiyor.

TBMM'ye önceki gün sunulan 'Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', 12 maddeden oluşuyor. Teklifte Savunma Sanayii Fonu’nun gelirlerini artırma gerekçesiyle çok sayıda hüküm yer alıyor. Bunların en dikkat çekeni ve yaygın tepkiye neden olanı ise limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından 'savunma sanayii katkı payı' amacıyla yıllık 750 lira ücret alınması planı.

Sosyal medyada bu girişime tepki sürerken, ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez kredinin borç olduğunu vurgulayarak söz konusu verginin alınamayacağını belirtti. Eğilmez, X hesabından yaptığı paylaşımda "İdarenin böyle bir hataya düşeceğini sanmam ama yine de söyleyeyim: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz" dedi.

Eğilmez, bir takipçisinin sorusuna yanıtında da, kredi kartları limitlerinin "henüz kullanılmamış bir kredi için verildiğini" belirterek "Buradan vergi almak hayalden vergi almak demektir" eleştirisi getirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *