ANASAYFA arrow right Güncel

Bu görüntü faiz indirimi beklentisi için de programa dönük güven için de hiç iyi değil

Bu görüntü faiz indirimi beklentisi için de programa dönük güven için de hiç iyi değil
YAYINLAMA: 03 Ekim 2024 / 13.52
GÜNCELLEME: 03 Ekim 2024 / 13.52

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) eylül ayı enflasyon verileri, önde gelen ekonomistler tarafından yine şüpheyle karşılandı. Önde gelen ekonomistler, ENAG, İTO ve TÜİK verileri arasındaki açılmaya dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilerine göre, aylık enflasyon eylülde yüzde 2,97 artarken, yıllık bazda yüzde 49,38'e geriledi. ENAG, yıllık enflasyonu yüzde 88,63, aylık enflasyonu ise yüzde 5,34 olarak açıklamıştı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) da, İstanbul’da eylülde aylık enflasyonu yüzde 3,9, yıllık enflasyonu yüzde 59,18 olarak hesaplamıştı.

Peki ekonomistler, veriler arasındaki bu farkı ve resmi enflasyonun daha düşük açıklanmasını nasıl yorumladı? Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ekonomi politikaları çerçevesinde hangi değerlendirmeler yapıldı?

ENAG'ın direktörü Prof. Dr. Veysel Ulusoy, TÜİK verilerini "İnce hesap" diye niteleyerek "Bu ay daha fakirsiniz" dedi.

Prof. Dr. Şenol Babuşçu, enfasyon rakamlarını hesaplayan kurumlar arasındaki yıllık farkın yüzde 39,25'e kadar ulaştığına dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara "2023 ortasından bu yana birikimli enflasyon İTO’ya göre %100 TÜFE’ye göre %91 oldu" dedi.

Ekonomi gazetecisi Ozan Gündoğdu, "Maaşlara zam yapılmadı, döviz kurları sabit tutuldu, kredi muslukları kapatıldı, ekonomi soğutuldu. Tüm bunlara rağmen aylık enflasyon %2,97" dedi. Gündoğdu, "Bu görüntü faiz indirimi beklentisi için de, programa dönük güven için de hiç iyi değil" yorumu yaptı.

Ekonomist Mustafa Sönmez, TÜİK'in eylül verilerinin Merkez Bankası Piyasa katılımcıları anketinin üzerinde çıktığına dikkat çekti:

"Piyasa katılımcıları anketi, Eylül için %2.2 TÜFE artışı bekliyordu. TÜİK'in%3'e yakın artışı, ciddi bir hayal kırıklığı. Mehmet Şimşek'in pek önem verdiği bu anket ve tahmin karşısında TÜİK'in %3 verisine, bakalım beyefendi ne diyecek. Ve tabii, Cevdet Yılmaz acaba ne diyecek?"

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *