ANASAYFA arrow right Güncel

Çıkmazın içerisinde olan sebze hali esnafı dükkanlarını satmaya başladı

Çıkmazın içerisinde olan sebze hali esnafı dükkanlarını satmaya başladı
YAYINLAMA: 25 Eylül 2024 / 19.02
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2024 / 19.02

‘’Son bir ay da 10 dükkan satıldı. Şu anda da satılık dükkan çok. Bunun yanı sıra marketler ürünlere yüzde 50 karını eklemeden satmıyor. Bunu her üründe yapıyorlar, ama bir üründe yapmış gibi davranıyorlar. Hale girmeyen sebze ve meyvenin şehir içinde satışı yasaklanmalı’’

Türkiye genelinde devam eden ve etkisini gün geçtikçe artıran ekonomik kriz sonucunda birçok sektörde yaşanan sıkıntı sebze ve meyve haline sıçradı. Antep’teki sebze ve meyve halinde maliyetlerin altından kalkamayan esnaf, dükkanlarını satışa çıkarmakta buldu.

Esnafın yüzde 80’inin kredi borcu var

Sebze ve meyve halindeki esnafın yüzde 80’inin kredi borcu olduğuna dikkat çeken Gaziantep Yaş Sebze ve Meyve Hali Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Saruhan, esnafın kan ağladığının altını çizdi.

Son bir ay da 10 dükkan satıldı

Esnafın elektik ve suyu faturalarını dahi zor yatırdığını kaydeden Saruhan, maliyetlerin altından kalkamayanların dükkanlarını satmaya başladığını vurguladı. ‘’Son bir ay da 10 dükkan satıldı. Şu anda da satılık dükkan çok. Bunun yanı sıra marketler ürünlere yüzde 50 karını eklemeden satmıyor. Bunu her üründe yapıyorlar, ama bir üründe yapmış gibi davranıyorlar. Hale girmeyen sebze ve meyvenin şehir içinde satışı yasaklanmalı’’ dedi.  

Ne yapacağımızı biz de şaşırdık

Çiftçilerin ürünlerini market ve manava vermeye başladığını dolayısıyla bunların sebze ve meyve haline gelmediğini ifade eden Saruhan, ‘’Bize gelip de ürünümü şu fiyatın altında satma diyen çiftçi dışarı da daha uyguna veriyor. Ne yapacağımızı biz de şaşırdık. Market ve manavlar ürünlerini buradan almış gibi ürünlerine üzerine kazancını da ekleyip öyle satıyor’’ şeklinde konuştu.

Satışlarımız yüzde 70’in üzerinde düştü

Ürün getirmeye korktuklarını kaydeden Saruhan, ‘’Çiftçi, market veya manava ‘Benden süt veya yoğurt almazsan sana ürün vermem’ diyor. Bu şekilde markaja almış durumdalar. Bunun sonucu olarak satışlarımız yüzde 70’in üzerinde düştü. Sebze ve meyve halinde 128 dükkan var. Ancak il dışından ürün getirenlerin sayısı ise bin 500 dolaylarında. Bunlara ‘Bildirimci’ diyoruz’’ hatırlatmasını yaptı.

Marketteki sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesi ile bizim hiçbir alakamız yok

Fiyatlara değinen Saruhan, halde domatesin kilogramının 5 lira, salatalığın 20 lira, limonun 12-15 lira, kabağın 9 lira, Antep biberinin 8-10 lira ve patlıcanın kilogramının ise 15-20 lira arasında değiştiğine dikkat çekti. ‘’Sürekli denetim altındayız. Her şeyimiz kayıt altında. Ancak asıl denetim dışarıda satış yapanlara yönelik olmalı. Marketteki sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesi ile bizim hiçbir alakamız yok. Sebze ve meyve fiyatlarını arz-talep belirliyor’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *