ANASAYFA arrow right Güncel

Cinsel dokunulmazlığa karşı suç dosyası sayısı yüzde 60 arttı

Cinsel dokunulmazlığa karşı suç  dosyası sayısı yüzde 60 arttı
YAYINLAMA: 09 Ekim 2024 / 18.41
GÜNCELLEME: 09 Ekim 2024 / 18.41

Yıllardır süregelen cezasızlık politikaları, failleri cesaretlendiriyor ve bu vahşetin önünü açıyor

Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Basın Yayın Sekreteri Aylin Işık, ‘’Kadınların ve çocukların her an, her yerde şiddete maruz kalma tehlikesiyle yaşadıkları bir toplumda, hukukun üstünlüğünden, adaletten söz edilemez. Yıllardır süregelen cezasızlık politikaları, failleri cesaretlendirmekte ve bu vahşetin önünü açıyor Kadına ve çocuğa yönelik şiddeti durdurmak için artık güçlü bir sesle ‘Yeter’ demeliyiz’’ çağrısında bulundu.

Haksız tahrik indirimleri ve diğer hafifletici sebepler ortadan kaldırılmalı

‘Şiddete karşı durmak, kadınların ve çocukların hayatlarını karartan bu vahşeti sonlandırmak için herkesin sorumluluğu var’ diyen Işık, ‘’Devletin en üst kademesinden yerel yönetimlere, yargıdan sivil toplum örgütlerine kadar herkes üzerine düşeni yapmalı. Yasal süreçlerin yetersizliği, faillerin serbest bırakılması ve caydırıcı cezaların uygulanmaması kabul edilemez. Kadın katillerine ve çocuk istismarcılarına uygulanan haksız tahrik indirimleri ve diğer hafifletici sebepler ortadan kaldırılmalı’’ ifadelerine yer verdi.

Kadınlar her geçen gün daha da yalnızlaştırılıyor

Kadınları ve çocukları korumak yerine onları bir tehdit olarak gören ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek şiddeti teşvik eden siyasi iktidarın, kadına ve çocuğa yönelik saldırıların artışına zemin hazırladığına dikkat çeken Işık, ‘’Veriler de bu gerçekliği doğruluyor. 2021’de 121 bin, 2022’de 119 bin olan cinsel dokunulmazlığa karşı suç dosyası sayısı, 2023’te yüzde 60’lık artışla 193 bine yükseldi. Bu korkunç artış, iktidarın kadınları ve çocukları koruma yükümlülüğünü yerine getirmediğini açıkça gösteriyor. Narin Güran gibi çocuklar, bu ihmallerin kurbanı olmaya devam ederken, kadınlar da her geçen gün daha da yalnızlaştırılıyor’’ tespitini yaptı.

Cezasızlık politikaları, sistematik ihmal, denetimsizlik çocuklarımızın güvende olmadığı bir düzeni yarattı

2024 yılının Eylül ayında 34 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Işık, yılın ilk dokuz ayında ise 292 kadının cinayete kurban gittiğinin altını çizdi. ‘’Bir yanda sokakta cinsel saldırıya uğrayan kadınlar varken, diğer yanda faillerin kısa sürede serbest bırakıldığına şahit oluyoruz. Bu acı gerçek, iktidarın yıllardır göz ardı ettiği, hatta zaman zaman körüklediği bir toplumsal yara haline geldi. Cezasızlık politikaları, sistematik ihmal, denetimsizlik; çocuklarımızın güvende olmadığı bir düzeni yarattı. Tıpkı 2 yaşında uğradığı cinsel istismar sonucu kaybettiğimiz Sıla bebek gibi. İstismarın, ihmalin kurbanı haline getirilen çocukların acısı, hepimizin vicdanını sızlatmaya devam ediyor’’ dedi.

Artık daha fazla bekleyemeyiz

Işık, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarlarının münferit değil, politik olduğunu sözlerine eklerken, ‘’Kadınların ve çocukların her gün yaşam mücadelesi verdiği bu sistemde, şiddete karşı adalet sistemi gözlerini kapatmıştır. Kadın ve çocuk katillerine uygulanan haksız tahrik indirimi, cezasızlık politikaları ve caydırıcı cezaların yetersizliği şiddeti meşrulaştırıyor. Artık daha fazla bekleyemeyiz. Kadınların ve çocukların güvenle ve huzur içinde yaşadığı bir toplum için harekete geçme zamanı çoktan geldi’’ mesajını verdi.

Eşit bir toplum inşa etmek için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz

Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Basın Yayın Sekreteri Aylin Işık, konuşmasını şöyle sonlandırdı: ‘’Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin kökten sona ermesi için toplumsal bilinci artırmalı, devlet mekanizmalarını etkin şekilde çalıştırmalı ve caydırıcı cezaları ivedilikle uygulamalıyız. Bu mücadele, sadece kadınların ve çocukların değil, insanlık onurunu savunan herkesin mücadelesi. Kadınların ve çocukların yaşam hakkını savunmak, şiddeti durdurmak ve daha eşit bir toplum inşa etmek için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Şiddete karşı susmayacağız. Kadınlar özgürleşene, çocuklar güvenle büyüyene kadar mücadelemiz sürecek.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *