ANASAYFA arrow right Güncel

Ekonomi kırılgan bir yapıya sahip

Ekonomi kırılgan bir yapıya sahip
YAYINLAMA: 10 Eylül 2024 / 19.01
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2024 / 19.02

Durdu Döviz Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Cihan Sancılı, bankadaki mevduat faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle piyasada TL sıkıntısının sürdüğünü belirtti

Türkiye’nin ekonomisin kırılgan bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Sancılı, ekonomik kırılganlığı kurlarda yaşanan hareketlilikten görebildiklerini belirtti. ‘’Amerika Birleşik Devletleri’nde açıklanan herhangi bir veriden ülke ekonomisi etkileniyor. Günümüzde başka bir ülkeye havale yapmak istediğinde ABD bankalarından geçmeden o ülkeye ulaşmıyor. ABD öksürdüğünde biz zatürre oluyoruz’’ vurgusu yaptı.

İşlerimizde yüzde 20 ile 30 gerileme var

Sektörün krizden beslendiğini sözlerine ekleyen Sancılı, ‘Vatandaş, maddi olarak sıkıştığında altın veya döviz satıyor. Bu da bizim sektörümüzü hareketli tutuyor. Ancak var olan ekonomi krizi hissediyoruz. Şu anda işlerimizde yüzde 20 ile 30 arasında bir gerileme söz konusu. Bu kötü günleri geride bırakacağımızı ümit ediyoruz’’ ifadelerine yer verdi.

Vatandaş paralarını banka mevduatına yatırdı

Sancılı, ‘’Faizlerin düşmesiyle birlikte TL’nin piyasaya girmesi ile birlikte piyasaların yeniden canlılık kazanacağını düşünüyorum. Çünkü vatandaş paralarını bankaların mevduatına yatırmış durumda. 3 milyon lirası olan birisi ev alıp 20-30 bin liraya kiraya vermektense bankaya faize koyuyor aylık 120 bin lira alıyor. Bunun sadece bizim değil, tüm sektörlerimize olumsuz etkisi söz konusu’’ açıklamasını yaptı.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi çok durgun

Dolar, Euro ve altının yükselmesi ile birlikte TL’de sıkıntı yaşandığını sözlerine ekleyen Sancılı, ‘’Mevcut yaşanan TL sıkıntısının mevduat faizlerinin düşmesiyle beraber azalacağını ya da ortadan kalkacağını öngörüyoruz. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi çok durgun. Bunu bire bir hissediyoruz. Çünkü döviz alan veya satanlar var. Bunlardaki hareketsizlikten durgunluk yaşandığını görüyoruz’’ dedi.

Dolar yükseldiğinde satışları yaşanıyor

‘Geleceğe yönelik ümit var olmak istiyoruz, ama son yaşanan olayları bu ümitlerimizi azaltıyor’ diyen Sancılı, ‘’Her yıl bir önceki yılı artıyor. Temenni etmekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Dolar yükseldiğinde satışlar inanılmaz bir artış yaşanıyor. Daha da yükselir anlayışı ile hareket eden vatandaş hücum ediyor. Bu da ister istemez doların yükselmesine neden oluyor’’ tespitini yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *