ANASAYFA arrow right Güncel

Esnafın yüzde 80’i işi bırakma noktasına geldi

Esnafın yüzde 80’i işi  bırakma noktasına geldi
YAYINLAMA: 09 Ekim 2024 / 18.38
GÜNCELLEME: 09 Ekim 2024 / 18.38

Antep’te doğalgaz kullanımın yaygınlaşması ve sosyal yardımlaşma vakıfları aracığıyla kalitesiz ücretsiz kömür dağıtılması kömürcülerin satışına büyük darbe vurdu. Satışların geçen yıllara oranla çok düştüğüne dikkat çekilirken, esnafın birçoğunun giderleri karşılamayacak noktaya geldiği belirtildi

Kömür satışlarının geçen yıllara göre çok düştüğünü ifade eden Keklik Kömürcülük Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Keklik, esnafın yüzde 80’inin işi bırakma noktasına geldiğine dikkat çekti.

Torbaların üzerinde ‘Satılamaz’ ibaresi olmasına karşın satıp ranta çeviriyorlar

Ücretsiz kömürlerin sosyal medya aracılığıyla satıldığının altını çizen Keklik, ‘’Hak etmeyenlerde ücretsiz kömür alıyor. Bunlar ise daha sonra bu kömürleri sosyal medyadan satıyorlar. Bu tür satışlar konusunda odamız gerekli çalışmaları yapıyor. Ancak bu kömürleri satanlara karşı herhangi bir cezai yaptırım uygulanmadı. Torbaların üzerinde ‘Satılamaz’ ibaresi olmasına karşın satıp ranta çeviriyorlar. Gerekli kurumların bu işin üzerinde titizlikle durması lazım’’ açıklamasında bulundu.

Vatandaşın yüzde 80’i doğalgaza geçiş yaptı

Keklik, ‘’Vatandaşın yüzde 80’i doğalgaza geçiş yaptı. Kenar semtlere ise sosyal yardımlaşma vakıfları ücretsiz kömür dağıtmaya başladı. Bu gibi nedenlerden dolayı satışları yüzde 50’nin üzerinde geriledi. Esnaf, sigorta primlerini, işçisinin maaşını ve diğer giderlerini karşılayamayacak kadar perişan durumda’’ dedi.

Sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından dağıtılan ücretsiz kömürler esnaf tarafından dağıtılmalı

Sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından dağıtılan ücretsiz kömürlerin esnaf tarafından dağıtılmasını isteyen Keklik, ‘’Devlet tarafından dağıtılan kömürlere karşı olmadık, ama bu kömürlerin esnaflarımız aracılığıyla dağıtılması gerekiyor. Çünkü ücretsiz dağıtılan kömürler yerli olmasının yanı sıra hava kirliliği yapıyor, kükürt oranı yüksek ve çevre kirliliği yapıyor. Esnafımızın sattığımız kömürler daha kaliteli ve maliyeti daha düşük’’ ifadelerini kullandı.

250 olan esnaf sayımız son 2-3 yıl içerisinde yüzde 50 düşüşle 125’e düştü

Yerli kömürlerinde ısınmada değil, sanayi de kullanılması gerektiğini sözlerine ekleyen Keklik, ‘’Havalar soğumaya başladı ve bu ayın sonuna doğru sobalar yanmaya başlar. Ancak satışlarda her yıl bir önceki yılı ara hale geldik. 1000 ton kömür satan esnaf, 200 ton satıyor. Bu satış ile de giderlerini karşılayamaz hale geldi. 250 olan esnaf sayımız son 2-3 yıl içerisinde yüzde 50 düşüşle 125’e düştü’’ tespitini yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *