ANASAYFA arrow right Güncel

Halkın cebinden ilaca ayrılan para artıyor

Halkın cebinden ilaca ayrılan para artıyor
YAYINLAMA: 17 Eylül 2024 / 18.47
GÜNCELLEME: 17 Eylül 2024 / 18.47

Halkın cebinden ilaca ayrılan payın gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ‘’10 milyona kadar insanın diyabet hastası olduğu bir ülkede şeker ölçüm stribi, şeker ölçüm çubukları ve cihazı ya da insülin uçlarının devlet tarafından karşılaması lazım’’ dedi.

Tüm ödemelerin devlet
tarafından karşılanması lazım

Demirci, ‘’Devletin şeker ölçüm stribi gibi cihazların uzun zamandan beri fiyatını artırmadığını görüyoruz. Şeker ölçüm stribi cihazlarının tamamının devlet tarafından ödenmesi gerekirken yüzde 20’sini ödediğine şahitlik ediyoruz. 10 milyona kadar insanın diyabet hastası olduğu bir ülkede şeker ölçüm stribi, şeker ölçüm çubukları ve cihazı ya da insülin uçlarının devlet tarafından karşılaması lazım. Çünkü yoksul insanlar alamadığından şekerlerini daha az ölçtüğünü ve bir iğne ucunu iki defa kullandığını duyuyoruz’’ diye konuştu.  

Devlet, sağlık konusunda sosyal
devlet ilkeleri çerçevesinde hareket etmeli

Vatandaşın şeker ölçüm stribi, şeker ölçüm çubukları ve cihazı ya da insülin uçlarını almakta zorlandığını kaydeden Demirci, ‘‘Daha az ödemek istiyorum. Mali kaynaklar sınırlı. Bunun bir bölümünü vatandaşın veya eczacının üzerine atıyorum’ anlayışı sosyal devlet anlayışı ile taban tabana zıt. Sağlığın Anayasa’dan gelen bir hak. O yüzden devlet sağlık konusunda sosyal devlet ilkeleri çerçevesinde hareket etmeli’’ ifadelerini kullandı.

Eczacı sayısı 50 bin civarında

Ülke genelindeki eczacılık fakültelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini fazla olanlarının kapatılmasını isteyen Başkan Demirci, kontenjanların düşürülmesinin önemli olduğunun altını çizdi. ‘’Türkiye planlama konusunda yanlışlıklar yaptı. Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılında yayınlanan strateji raporuna göre 2023 yılında ülkenin 32 bin eczacıya ihtiyacı var. Ama gelinen noktada eczacı sayısının 50 bin civarında olduğunu görüyoruz. Bu da yıllar önce yapılan planlamada bile yüzde 100 bir sapmanın olduğunu gösteriyor. Yani bu doğru bir planlamanın ve stratejinin yapılmadığını ortaya koyuyor’’ açıklamasını yaptı.

Ülkenin ihtiyacına göre insan gücü yetiştirilmeli

Demirci, üniversiteli diplomalı işsizlik ordusu oluştuğunu kaydederken, ‘’Binlerce üniversiteli işsiz ordusunun oluşmasının temel nedeni doğru stratejilerin oluşturulmaması ve gerekli işbirliklerinin yapılmaması. Eğitimde doğru politikaların hayata geçirilmesi gerekiyor. Ülkenin ihtiyacına göre insan gücü yetiştirilmeli. Gençlerin ihtiyaçlar doğrultusunda bölümlere yönlendirilmesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *