ANASAYFA arrow right Güncel

İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu’nun 15.’si yapıldı

İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu’nun 15.’si yapıldı
YAYINLAMA: 07 Ekim 2024 / 19.17
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2024 / 19.17

İtalyan Kültür Merkezi’nin bu yıl ilk kez İstanbul Üniversitesi ile işbirliği içinde düzenlediği 15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, 4 Ekim Cuma günü “Antik Anadolu’da Betimlemeler ve Törenler: Mekânlar, Anıtlar, İmgeler” ana başlığıyla gerçekleşti! Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen etkinlikte, tarihi mirasa katkı sunmak için Türk kurumlarıyla işbirliği içinde çalışan İtalyan ekipler ülkemizin batısından doğusuna önemli arkeolojik alanlarda gerçekleştirdikleri kazıları, keşif süreçlerini, buluntuları ve hedeflerini aktardılar. İtalya ile Türkiye arasındaki kültürel diplomasi için büyük öneme sahip olan ve köklü bir bilimsel buluşma niteliğini taşıyan15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu’nun İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleşen akademik oturumlarının kaydı önümüzdeki günlerde İtalyan Kültür Merkezi’nin YouTube sayfasında yayınlanacak ve sempozyumda paylaşılan bulgular ayrıca kitap haline de getirilecek.

Türk topraklarına dağılmış muazzam bir miras üzerinde Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışan İtalyan arkeologlara sahada yürütülen çalışmaların sonuçlarını karşılaştırma olanağı sağlayan İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu’nun 15.’si, 4 Ekim 2024 tarihinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konsey Salonu’nda gerçekleşti. İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo’nun ve İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi’nin girişimleriyle, Ankara İtalyan Büyükelçiliği himayesinde düzenlenen sempozyum, bu yıl ilk kez İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle, Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında tarih ve arkeoloji meraklılarıyla buluştu.

15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, bu yıl “Antik Anadolu’da Betimlemeler ve Törenler: Mekânlar, Anıtlar, İmgeler” ana başlığıyla düzenlendi. Uluslararası bilim, akademi ve kültürdünyası tarafından geniş çapta tanınan bu köklü buluşmada, Arslantepe, Hierapolis, Karkamış, Kültepe, Uşaklı Höyük, Porsuk-Zeyve Höyük, Hattuşa, Tripolis ve Tokalı Kilisesi gibi önemli arkeolojik alanlarda faaliyet gösteren arkeologlar konuşmacı olarak yer alarak çalışmalarının sonuçlarını ve alandaki en son keşifleri katılımcılarla paylaştı.

15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, İtalya Dışişleri Bakanlığı Ülke Tanıtım Genel Müdürü Alessandro De Pedys, İÜ Rektörü Osman Bülent Zülfikar, İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo, İlber Ortaylı gibi siyasi, diplomatik ve akademik yetkililerin ve akademisyenlerin katılımıyla 3 Ekim akşamı Venedik Sarayı’nda özel bir açılış davetiyle başladı. Sempozyumun akademik oturumları ise 4 Ekim Cuma günü herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konsey Salonu’nda gerçekleşti. Gün boyu süren oturumların prehistorya ve protohistorya dönemlerine odaklanan ilk bölümünün moderatörlüğünü Doç. Dr. Aslıhan Yurtsever Beyazıt; klasik ve Bizans dönemlerine odaklanan ikinci bölümün moderatörlüğünü ise Doç. Dr. Müjde Peker üstlendi.

Konuşmaların İtalyanca ve Türkçe simultane tercümeyle gerçekleştirildiği “Antik Anadolu'da Betimlemeler ve Törenler: Mekânlar, Anıtlar, İmgeler” başlıklı 15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu’nda paylaşılan bulgular, önümüzdeki günlerde ayrıca kitap haline getirilecek ve sempozyumun kaydı da İtalyan Kültür Merkezi’nin YouTube sayfasında yayınlanacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *