ANASAYFA arrow right Güncel

Satışlar geçen yıllara göre yüzde 25 düştü

Satışlar geçen yıllara göre yüzde 25 düştü
YAYINLAMA: 07 Ekim 2024 / 18.56
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2024 / 19.00

Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntıdan dondurmacı ve helvacı esnafının da üzerine düşeni aldığını kaydeden Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, insanların alım gücünün düşmesine karşın satışların geçen yıllara göre yüzde 25 düştüğünün altını çizdi.
Çarkımız dönmez ise sıkıntılar o zaman başlayacak
Gaziantep’in bir gastronomi kenti olduğunu hatırlatan Özlü, çarkın bir şekilde döndüğünü vurguladı. ‘’Çalışan birçok personelimiz bulunuyor. Çarkımız dönmez ise sıkıntılar o zaman başlayacak. Bağ-kur ve SGK primleri çok fazla yükselmediği için şanslıyız. Kiralarımız ÜFE-TÜFE’ye göre artmaya başladı. Kirasını ödediğimiz iş yerinin vergisini, istihdam ettiğimiz elemanında stopajını ödüyoruz. Sigorta primlerimiz sanayici ile aynı olmamalı. İstihdam sayısına göre destekler verilmeli ve sigorta primlerinde indirim yapılmalı’’ çağrısında bulundu.
Tatlı fiyatlarına yüzde 10 ile 15 zam arasında zam yapma düşüncemiz var
Yaz sezonunun esnaf açısından iyi geçtiğini ifade eden Özlü, ‘’Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte yavaş yavaş kış sezonuna geçiş yapıyoruz. Bunun sonucu dondurma satışları azalırken, sıcak tatlı satışına ağırlık vereceğiz. Şu anda ham madde fiyatlarında bir artış söz konusu olduğundan tatlı fiyatlarına yüzde 10 ile 15 zam arasında zam yapma düşüncemiz var. Sadece çarkımız dönsün istiyoruz’’ şeklinde konuştu.
Kredi muslukları halen kapalı
Kredi musluklarının halen kapalı olduğunu sözlerine ekleyen Özlü, ‘’Kredi faiz oranları çok yüksek. Faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı ticaret de dönmüyor. Parası olanlar dolara veya altına yatırım yapıyor. Bu yönlere yatırımlar yapanlar büyük kazançlar elde edeceğini düşünüyor, ancak en büyük kazanç ticarette ve yapılan alışverişte’’ ifadelerine yer verdi.
Esnafın yüzde 30’unun sicili bozuk
Kredinin bir esnafın can suyu olduğunu vurgulayan Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Biri alıp beş ödersen çok sıkıntı, bire alıp 1,5 ödersen bu da bir yardımdır. Esnaf için bunu yapsınlar, kredi musluklarını açsınlar. Esnafa kefalet kooperatiflerine ödediğimiz tüm paralar boşa gitti. Sil baştan borçlarımızı ödüyoruz. Esnafın yüzde 30’unun sicili bozuk.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *